vestnik

Sezona piknikov: Preprečimo tveganje za okužbe in zastrupitve

I.B., 20. 6. 2019
Profimedia
Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila je nad 5°C, saj se bakterije v tem območju hitreje razmnožujejo.
Aktualno

Sezona piknikov v toplem in vročem vremenu prinaša tudi povečano tveganje za bolezni, ki so povezane s hrano, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Toplo vreme omogoča idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, zato NIJZ svari pred okužbami in zastrupitvami, ki nastanejo v primeru nepravilnih postopkov priprave hrane. Pomembno je poznati pravilne postopke in se tako zaščititi pred boleznimi, povezanimi s hrano. Potencial za slednje se poveča tudi, če se s pripravo in serviranjem hrane na piknikih ukvarja več ljudi.


Surova živila ločimo od gotovih. Da ne bi prišlo do navzkrižnega onesnaženja, na NIJZ priporočajo, da imamo na piknikih dve hladilni torbi za shranjevanje živil. Ena naj bo namenjena hitro pokvarljivim živilom, druga pa za napitke. Hladilne torbe naj niso v prtljažniku, pač pa v najhladnejšem delu avtomobila.

c6c315fd8c9f2308ee41733cc9f16f28
Pixabay
Škodljive bakterije bo uničila peka na žaru pri pravilni temperaturi in v pravem času.


Na pikniku ne pozabimo na posode za ostanke in vreče za odpadke.
Hrane ne puščajmo na soncu. Hladilne torbe je smiselno imeti v senci in jih čim manj odpirati ter tako preprečiti vdor toplega zraka. Sicer pa je treba hitro pokvarljiva živila shranjevati na hladnem. Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila je nad 5°C, saj se bakterije v tem območju hitreje razmnožujejo. NIJZ še svetuje, da živila, ki so bila v nevarnem temperaturnem območju več kot dve uri, zavržemo.
Marinade. Tiste, ki smo jih uporabili za mariniranje surovega mesa, ni priporočljivo uporabiti kot prilogo.
Odtajanje mesa naj poteka v hladilniku ali pod hladno tekočo vodo. Pred peko na žaru mora biti meso popolnoma odtajano, saj se tako peče bolj enakomerno. Pri peki na žaru z ogljem pa morajo biti rešetke dovolj vroče in čiste.
Higiena. Ključnega pomena je tudi umivanje rok in pravilna toplotna obdelava živil, ki uniči potencialno prisotne nevarne mikroorganizme. Škodljive bakterije bo uničila peka na žaru pri pravilni temperaturi in v pravem času. Ali je meso dovolj pečeno, lahko preverimo tudi tako, da uporabimo vbodni termometer.


Obenem pa na NIJZ še opozarjajo, da voda iz jezera, potoka ali reke, ki je na prvi pogled čista, ni varna za pitje.

Pixabay
nijz sezona piknikov pravilna priprava hrane