vestnik

Sezona žeparjev: Pogosto organizirane skupine, izurjene za različne zvijače

Andrej Bedek, 22. 5. 2018
Aktualno

S preprostimi preventivnimi ukrepi in pravočasnim obveščanjem policije zato lahko sami največ pripomorete k temu, da ne postanete tarča nepridiprav. 

Pred začetkom poletja policisti obravnavajo večje število premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, vlomov, ropov in roparskih tatvin. Storilci namreč izkoriščajo različne okoliščine, na katere moramo biti posebej pozorni. V tem obdobju leta so, po besedah Suzane Rauš s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS),pomurske modre uniforme že obravnavale primer, ko je stranka v trgovskem središču denarnico odložila v nakupovalni voziček, za trenutek pustila voziček prost, kar je izkoristil nepridiprav in izmaknil denarnico z osebnimi dokumenti, bančnimi karticami in večjo vsoto denarja vred. »S preprostimi preventivnimi ukrepi lahko sami največ pripomorete k temu, da ne postanete tarča nepridipravov,« zato opozarja uradna govorka PUMS.
Samozaščitno obnašanje
Opozorite sosede na svojo daljšo odsotnost. Vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo ali najemite sef. Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma, svetuje kriminalistični inšpektor.


Priložnosti za tatove je torej lahko gneča v nakupovalnih središčih, ko imajo ljudje pri sebi večje količine gotovine, pa tudi različne prireditve na prostem, ko ljudje niso pozorne na svoje predmete. Sogovornica iz policijskih vrst še opozarja, da telefone in denarnice shranite v notranjih žepih jaken, tudi torbice in drugi predmeti naj bodo vedno zaprti: »Med obiski lokalov, trgovin in na ulici tudi nikar ne razkazujte denarja.«
Srečko Vrbnjak, ki je v sektorju kriminalistične policije PUMS odgovoren za preventivo, pa spomni na nekaj nasvetov za osebno varnost med obiskom prireditve. »Paziti je treba na unovčevalce ponarejenega denarja, ki prav tako izkoriščajo množično obiskane prireditve, na katerih v gneči plačujejo s ponarejenim denarjem.Storilci običajno ponarejajo bankovce srednjih vrednosti za 20 in 50 evrov, ki jih je največ v obtoku, pozornost uporabnikov pa je manjša. Običajno opravljajo manjše nakupe ali nakupujejo drobnarije, tako da dobijo vrnjenega čim več originalnega, pristnega denarja,« našteva Vrbnjak.


Na tovrstnih dogodkih prežijo še žeparji. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi premotijo žrtev. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali druge dragocenosti, ki jih ima žrtev pri sebi.

1874e96d6e6f0d9ed7b68894e650b98b
Profimedia
Žeparji velikokrat delujejo v organiziranih skupinah.

To je tudi lahko še priložnost za vlomilce, ki svoje podvige načrtujejo za čas, ko mnogi v tem času morda odpotujejo od doma. Opozorite sosede na svojo daljšo odsotnost. Vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo ali najemite sef. Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma, svetuje kriminalistični inšpektor. Za zmanjšanje možnosti, da vlomilci vlomijo prav k vam, je Vrbnjak pripravil nekaj nasvetov. Če stanujete v pritličju ali v nižjih nadstropjih, si najprej oglejte kritične točke svojega stanovanja. Postavite se v vlogo vlomilca in razmislite, kje bi vi vstopili v stanovanje. Tem točkam posvetite posebno pozornost. V veliko pomoč policistom pri preiskovanju kaznivih dejanj je dober opis predmetov, predvsem nakita, ali fotografija, zato priporočajo, da nakit in druge dragocenosti fotografirate, fotografijo shranite in jo v primeru kaznivega dejanja izročite preiskovalcem.

Profimedia
Varnost, tujina, potovanja, turizem, tatovi, žeparji. Fotografija Profimedia
lopovi tatovi žeparji