vestnik

Simič javno napovedal slovo: "Popolnoma normalna poteza ob zamenjavi vlade"

Rok Šavel, 22. 5. 2022
STA
Davčni strokovnjak prekmurskega rodu se bo umaknil, ko bo imenovana nova vlada Roberta Goloba.
Aktualno

Generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) Ivan Simič bo odstopil s položaja ob imenovanju novega finančnega ministra Klemna Boštjančiča oziroma vlade Roberta Goloba.

Ivan Simič, sicer rojen pri Gradu na Goričkem, je na čelu Fursa od novembra lani, pol leta pa je Furs vodil tudi kot vršilec dolžnosti, bo z dnem imenovanjem nove vlade odstopil s funkcije, čeprav ima mandat do novembra 2026. Kot je zapisal na svojem blogu, novemu finančnemu ministru omogoča, da si izbere novega direktorja, ki bo ustrezal njegovim kriterijem. "Zame je to popolnoma normalna poteza ob zamenjavi vlade," je zapisal in poudaril, da ne moreš biti uspešen direktor finančne uprave, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade.


Ponos vreden več od morebitne odpravnine


"Gre za preresno funkcijo, pri kateri bi si lahko dovolil, da nadrejeni dvomijo o tvojem delu," je pojasnil prekmurski davčni strokovnjak ob napovedih Roberta Goloba o zamenjavah kadrov odhajajoče vlade in še zapisal, da mu nekateri predlagajo, da naj počaka na razrešitev, saj naj bi mu na ta način pripadla odpravnina v višini štirih mesečnih plač, kar predstavlja okoli 12 tisoč evrov, a da je nejgov ponos vreden več od tega.

Vlada lahko namreč na podlagi zakona o javnih uslužbencih brez obrazložitve razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi ministrstva in načelnika upravne enote v enem letu od nastopa funkcije. Tako je denimo tudi Janševa vlada konec avgusta 2020 razrešila Simičevega predhodnika Petra Jenka, ki ga je na to mesto novembra 2019 postavila vlada Marjana Šarca. Pred prihodom Simiča sta finančno upravo kot vršilca dolžnosti vodila Irena Sunčič in Simon Starček.


Nadzornik SDH-ja ostaja?


Simič je bil prvi mož davčne uprave že v času prve Janševe vlade med letoma 2006 in 2008, Od avgusta 2012 je bil pol leta posebni svetovalec finančnega ministra Srbije, od februarja 2013 do konca leta 2013 pa tudi direktor srbske davčne uprave. V letih 2009 in 2010 je bil tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije. Ob slovesu od finančne uprave je napovedal, da se bo vrnil v svoje podjetje, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem. V času odhajajoče vlade je bil vodja strateškega sveta za debirokratizacijo, ki je pripravil zakon o debirokratizaciji, sodeloval je pri pripravi ukrepov za interventno zakonodajo ob izbruhu covida, njegov predlog pa je bil tudi ukinitev obveznega izdajanja tiskanih računov.

Ob odstopu s funkcije generalnega direktorja finančne uprave pa Simič ostaja še predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ima ključno vlogo pri upravljanju državnega premoženja. Člane nadzornega sveta SDH lahko na predlog vlade odpokliče državni zbor, a ob točno določenih pogojih v zakonu o SDH.

finančna-uprava nova-vlada ivan-simič odstop