vestnik

Simona Kustec: Šolska vrata se bodo odprla takrat, ko bo z zdravstvenega vidika to varno

Vestnik, 2. 12. 2020
Jure Zauneker
Vračanje v šole bo potekalo postopoma.
Aktualno

Študenti do konca koledarskega leta na daljavo, matura vsekakor bo, smernice bodo znane do konca leta.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pravi, da si večina želi, da bi se učenci in dijaki lahko vrnili v šole, po drugi strani pa razumejo zahtevne epidemiološke razmere. Zjutraj je gostovala v oddaji Dobro jutro na nacionalni televiziji in med drugim tudi izpostavila, da ministrstvo z okrožnicami in navodili že obvešča šole, da bodo pripravljeni takrat, ko bo do vrnitve v šole prišlo. Napovedala je, da bo vračanje potekalo postopoma, sprva za najbolj ranljive oziroma občutljive učence, torej za prvo triado, pa tudi za učence z učnimi težavami. "Potem pa počasi naprej, takoj ko dobimo zeleno luč," pravi in obenem dodaja, da o tem, kdaj se bodo šolska vrata spet odprla ne more ničesar z gotovostjo zatrditi. 

Je pa znano, da bo treba takrat dosledno upoštevati ukrepe. Tako napoveduje, da nošenje mask ne bo več vprašanje ali stvar debate, prav tako bo treba prezračevati, ne mešati razredov med seboj in podobno. 

roke3
Sašo Švigelj
Simona Kustec

Odgovarjala je tudi na vprašanja gledalcev in tako med drugim dejala, da se bodo prioritetno v šole vračali tudi dijaki zaključnih letnikov. Matura tudi v tem šolskem letu vsekakor bo, je bila jasna in dodala, da bo glede organizacijskega in vsebinskega smisla vse znano do konca letošnjega leta. 

"Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo rekli, da je to z zdravstvenega vidika možno oziroma varno," je zatrdila. Odzvala se je še na vprašanje, ali se bodo lahko učenci, katerih starši so zaskrbljeni zaradi njihovega zdravja, še naprej izobraževali na daljavo. Kot je pojasnila, se bodo tisti učenci, pri katerih obstajajo objektivni zdravstveni razlogi učili po prilagojenem sistemu, sicer pa se pričakuje, seveda ob zagotovilu, da bo šolsko okolje varno, da se v šole vrnejo vsi. Če bo več takih primerov, da bi starši želeli, da se njihov otrok še naprej izobražuje na daljavo, pa bo odločitev o tem sprejeta naknadno, upoštevajoč tudi to, kako bi se to organiziralo na ravni šol. 

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
"Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo rekli, da je to z zdravstvenega vidika možno oziroma varno," je zatrdila ministrica.

Kustečeva je še dejala, da se na fakultete v letošnjem letu študenti več ne bodo vrnili, preučili pa bodo možnost ureditve subvencionirane prehrane, ki je zdaj večina ne more koristiti. 

simona-kustec ministrica-za-izobraževanje šolanje-na-daljavo