vestnik

(VIDEO) S pomočjo navidezne resničnosti oživili soboško sinagogo

Maja Hajdinjak, 15. 4. 2022
Maja Hajdinjak
Nov produkt, vizualizacijo soboške sinagoge s pomočjo VR-očal, so predstavili direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs, strokovni sodelavec na ZKTŠ Daniel Ulčar, direktorica ZKTŠ Brigita Perhavec in direktor podjetja Art Rebel 9 Matjaž Požlep.
Aktualno

VR-očala bodo obiskovalcem na voljo na treh lokacijah

Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota je v sodelovanju s Pomurskim muzejem in podjetjem Art Rebel 9 iz Ljubljane pripravil vizualizacijo, ki s pomočjo VR-očal omogoča sprehod po nekdanji soboški sinagogi. Produkt je nastal v projektu Rediscover, ki se je izvajal v okviru evropskega programa Interreg Podonavje. 
Virtualno predstavitev sinagoge so izvedli z namenom, da bi ta izjemen element judovske kulturne dediščine predstavili prebivalcem in obiskovalcem Murske Sobote kot pomemben del zapuščine lokalne judovske skupnosti.
3D vizualizacija, ki deluje na samostojnih očalih za navidezno resničnost, omogoča prikaz nekdanje sinagoge oziroma virtualno premikanje po rekonstrukciji sinagoge v notranjosti in zunaj nje.
Kot je povedal Matjaž Požlep, direktor podjetja Art Rebel 9, je bil proces dela zapleten: "Glavni problem je bilo omejeno slikovno gradivo. Izhajati smo morali iz 15 do 20 fotografij in nepopolnih načrtov. Velik zalogaj je torej predstavljala že 'gradnja' objekta, nato pa smo morali vse elemente še pobarvati in prostor opremiti. Precej je bilo ugibanj in pomoči na podlagi objektov, ki danes še stojijo, se pravi smo delali po določenih analogijah."
VR-očala bodo na voljo obiskovalcem v Hranilnici prekmurskih dobrot oz. TIC-u Murska Sobota, Pomurskem muzeju Murska Sobota ter v Regijskem promocijskem centru Expano.

Sinagoga MS - 3D model sinagoge Ana N.
Z razstave o arhitektu Lipótu Baumhornu
Pogled na soboško sinagogo iz jugovzhodne strani kot 3D model.

Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja, je na dogodku predstavila zgodovino in arhitekturo sinagoge. Ta je bila zgrajena avgusta 1908, temeljni kamen zanjo so položili maja 1907. Načrt zanjo je naredil renomiran arhitekt judovskega porekla Lipot Baumhorn, ki je sicer načrtoval kar 25 sinagog in judovskih templjev. Soboška sinagoga je imela osrednji obredni prostor in dva balkona. Od nje je ostalo nekaj obrednih predmetov, ki so v današnji muzejski zbirki, in vrata, ki so jih zidarji našli na podstrešju ene od hiš na Lendavski ulici med rušenjem. Po povratku nekaj deset Judov, ki so jih leta 1944 deportirali v koncentracijska taborišča, je bila soboška sinagoga v zelo slabem stanju; med vojno so jo namreč uporabljali kot konjušnico in zapor. Ker judovska skupnost ni imela sredstev za njeno obnovo, je Mestni ljudski odbor Murska Sobota sinagogo leta 1954 izvedel sklep o njenem rušenju. Sinagogo so tako mestne oblasti, ker niso našli prave namembnosti in zaradi izjemno slabega stanja, v katerem se je nahajala, leta 1954 porušile.

ZKTŠ je v okviru projekta izvedel številne aktivnosti, med njimi Dneve Judovske kulture, ustvarili so turistični produkt Soboška židovska pot, postavili so ograjo na murskosoboškem židovskem pokopališču in izvedli razstavo Arhitekturne oblike o delu Lipota Baumhorna. Pripravili so tudi kratki film, ki si ga lahko ogledate spodaj.

sinagoga zktš-murska-sobota vr-očala