vestnik

Sindikat delavcev migrantov na sestanku s pomurskimi poslanci iz vladajoče stranke. Kaj so se dogovorili?

Rok Šavel, 15. 6. 2022
Rok Šavel
Od leve proti desni: Martin Ivec in Mario Fekonja (Sindikat delavcev migrantov Slovenije), Vera Granfol, Tine Novak in Darko Krajnc (poslanci Gibanja Svoboda).
Aktualno

Vodstvo sindikata je poslancem Tinetu Novaku, Veri Granfol in Darku Krajncu predstavilo problematiko, s katero se delavci migranti soočajo že vrsto let.

Predsednik sindikata Mario Fekonja in podpredsednik Martin Ivec sta se v prostorih sindikata v Murski Soboti sestala s tremi poslanci vladajoče stranke Gibanja Svoboda Tinetom Novakom, Vero Granfol in Darkom Krajncem, da bi predstavila problematiko, zaradi katere delavci migranti bijejo boj s slovenskimi sodišči in državo že vrsto let, odkar je prišlo do spremembe zakona o dohodnini in nato še odločitve ustavnega sodišča o ukinitvi posebne olajšave.

Davčno zadrego, zaradi katere po mnenju delavcev migrantov, teh naj bi bilo v Sloveniji okoli 30 tisoč in večina njih prihaja ravno s periferije - Podravja in Pomurja, neupravičeno plačujejo visoko doplačilo dohodnine, so delavci migranti več ali manj neuspešno skušali reševati s vsakokratno oblastjo, zdaj upajo, da jim bo tokratna vendarle prisluhnila.

Naslednji korak sestanek na finančnem ministrstvu, na odboru bo pomagal Novak

Kot so dejali na sestanku, je po njihovem mnenju slovenski davčni sistem unikum v Evropski uniji, saj se stroški v zvezi z delom slovenskemu delavcu ne vštevajo v davčno osnovo, zato bi želi sedanji način obdavčevanja dohodkov iz tujine spremeniti na sistemski ravni s spremembo zakona o dohodnini. Tako bi sedanjo metodo zamenjala metoda izvzema dohodkov s progresijo. Ravno tako so opozorili na domnevne napake, neažurnost in nedoslednost dela finančnih uradov v Sloveniji.

Prisotni poslanci so se strinjali, da bodo njihovim argumentom prisluhnili, jih proučili in jeseni organizirali sestanek z vodstvom sindikata na finančnem ministrstvu. Poleg tega bo Tine Novak, eden od podpredsednikov odbora za finance v državnem zboru, njihovo problematiko posredoval na pristojni odbor.

sindikat-delavcev-migrantov-slovenije mario-fekonja martin-ivec tine-novak vera-granfol darko-krajnc