vestnik

Šinkova z madžarskim kolegom v Porabju tudi o problemih z divjadjo

Silva Eory, 4. 2. 2023
Silva Eory
Srečanje kmetijskih ministrov Slovenije in Madžarske.
Aktualno

Na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku sta se danes dopoldne srečala slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in madžarski minister za kmetijstvo István Nagy. Po dvostranskem pogovoru in ogledu kmetije sta se srečala tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Šinkova, sta se z madžarskim kolegom pogovarjala o aktualnih kmetijskih temah, ki so pomembne za obe državi.


Tako sta spregovorila tudi o upravljanju z gozdovi in divjadjo: »Oba ugotavljava, da se divjad močno širi in povzroča veliko škode v kmetijstvu, zato bo potrebno na tem področju z načrtovanjem stvari urediti.« Po besedah istvana Nagya so na Madžarskem že začeli povečevati kvote za odstrel divjadi, kmalu pa bodo odstranjene tudi ograje, ki jih postavljajo kmetje, saj ugotavljajo da le-te zmanjšujejo prostor, v katerem se divjad lahko še giblje.

Ministra sta se pogovarjala še o tem, kakšne ukrepe imata obe državi za zaščito pred afriško prašičjo kuga, o skupni kmetijske politiki v obdobju od leta 2023 do leta 2027, izpostavila pa sta tudi gornjeseniško vzorčno kmetijo, ki ni pomembna le iz vidika razvoja kmetijstva, ampak tudi kot pomembna točka, ki veliko pripomore k ohranjanju slovenstva v Porabju.



Podrobneje o dvostranskem srečanju v naši tiskani številki.

kmetijstvo irena-šinko porabje srečanje divjad