vestnik

Sistem A pomurskega vodovoda pred razpadom?  

Majda Horvat, 30. 3. 2018
Nataša Juhnov
Bodo vodovodni sistem A razpadel po občinskih mejah? 
Aktualno

Župan Damijan Jaklin pa je povsem miren, čeprav direktor Eko parka Jožef Gerenčer napoveduje, da podjetje ne bo več kontroliralo kakovosti pitne vode v velikopolanski občini. 

Če Eko park ne bo dobil pooblastila za prevzem upravljanja vodovoda na območju velikopolanske občine, bo s prvim aprilom prenehal izvajati kontrolo zdravstvene ustreznosti pitne vode na tem območju. To je direktor javnega podjetja Jožef Gerenčer napovedal že na zadnji seji družbenic javnega podjetja Eko park, ki je bila 13. marca, sklep pa je v tem smislu sprejel tudi svet družbenic. Tega sestavljajo župani sedmih občin ustanoviteljic Eko parka z območja lendavske upravne enote, s tem, da na omenjeni seji velikopolanskega župana ni bilo.


7dffde190dadc9bf970158b7c1abb239
majda Horvat
Jožef Gerenčer, direktor Eko parka, opozarja družbenice na odgovorno ravnanje.


"Zaradi tega oskrba s pitno vodo v naši občini ne bo ogrožena," na to odgovarja velikopolanski župan Damijan Jaklin, saj njihova občina že sama zagotavlja pogoje za varno oskrbo s pitno vodo. To pomeni, da naroča meritve glede zdravstvene ustreznosti pitne vode v vodovodnem sistemu, za infrastrukturo in vodnjak pa skrbi režijski obrat občine. Znano je, da je, sodeč po porabljeni pitni vodi iz skupnega sistema A pomurskega vodovoda, velikopolanska občina aprila lani svoje vodovodno omrežje odklopila od enotnega sistema in zagotavlja pitno vodo iz lastnega vodnjaka, ki ga je ohranila v funkciji ter ima zanj vsa dovoljenja.
Kljub temu je po naročilu Eko parka Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) letos še opravil dve analizi pitne vode in sicer odvzetih vzorcev v velikopolanski osnovni šoli ter v domu za starejše.

2a8c48a6a9f30a060f9c47350890fc20
Nataša Juhnov
Damijan Jaklin zagotavlja, da občani iz domačega vodnjaka pijejo zdravo pitno vodo.


Upravljavske pogodbe z Eko parkom pa še ni podpisala tudi turniška občina, s tem da je pri njih to povezano z delitvijo upravljavskih nalog in pristojnosti med Eko parkom in občinskim podjetjem Varaš. To podjetje namreč skrbi za turniški vodnjak, ki je ob vodnjaku v Gaberju drugi vodni vir za sistema A pomurskega vodovoda. Turniški občinski svet bo o pogodbah, s katerimi bodo uredili medsebojna razmerja o najemu in upravljanju vodovodne infrastrukture ter izvajanju storitev, razpravljal na seji, ki bo v torek, 3. aprila.


Znano je, da je, sodeč po porabljeni pitni vodi iz skupnega sistema A pomurskega vodovoda, velikopolanska občina aprila lani svoje vodovodno omrežje odklopila od enotnega sistema in zagotavlja pitno vodo iz lastnega vodnjaka, ki ga je ohranila v funkciji ter ima zanj vsa dovoljenja.

Na njej bo sodeloval tudi Gerenčer, in kot je izjavil, bo pogodbo v besedilu, kot jo predlaga turniška občina, podpisal šele takrat, če se bodo s tem strinjali organi podjetja oziroma ostale občine družbenice.
Opozarja pa, da se preostale družbenice morajo zavedati posledic podpisa takšne pogodbe, kot jo predlaga Turnišče. To bi namreč lahko sprožilo še pri drugih občinah podobne zahteve o drobitvi storitev upravljanja, kar bi imelo za posledico višanje teh stroškov.
sistem A pomurski vodovod Damijan jaklin Jožef Gerenčer Eko park