vestnik

Skrb za starejše: Tudi v pomurskih domovih zelo primanjkuje kadra

STA, Vestnik.si, 5. 9. 2020
Nataša Juhnov
Dosor. Slika je simbolična.
Aktualno

V Pomurju je v osmih domovih za starejše 1279 postelj, povsod pa opozarjajo na kadrovsko podhranjenost, ki se je izrazito pokazala ob epidemiji novega koronavirusa. Večina domov nima možnosti za vzpostavitev ločenih con, kot povsod po državi morajo starejši na sprejem v dom praviloma dolgo čakati.

Največji pomurski dom za starejše je v Rakičanu pri Murski Soboti, ki ima enoti še v Murski Soboti in pri Svetem Juriju v občini Rogašovci. Imajo 388 postelj, čakalna doba je različna. V zadnjem primeru so sprejeli stanovalca že teden dni po podani vlogi, na enoti za demenco pa je treba čakati tudi do pol leta. Kot je za STA povedal direktor doma Zoran Hoblaj, se na razpis za nove koncesije tako kot drugi javni domovi ne bodo prijavili, saj nimajo denarja za gradnjo novih zmogljivosti.

rogašovci, sveti-jurij, protest, dom-elizabeta-rogašovci
Damjana Nemeš
Dom starejših Elizabeta Rogašovci.


So se pa prijavili na razpis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za začasne namestitve ter dnevno varstvo. Prijavili so projekt ureditve podstrešja v matični enoti v Rakičanu, kjer bi uredili 16 postelj za tiste, ki po odpustu iz bolnišnice še nekaj časa potrebujejo zdravstveno nego in ne morejo biti nameščeni v domačem okolju.Več pričakujejo od nove finančne perspektive za koriščenje evropskih sredstev v obdobju 2021-2027, saj se nadejajo, da bo nekaj denarja tudi za socialo. Še prej pa bi lahko dobili denar iz projektov na podlagi poziva vlade za koriščenje 10,5 milijarde evrov evropskih sredstev, ki jih je Slovenija dobila iz naslova boja proti covidu, je povedal Hoblaj. Občine morajo predložiti vladi seznam projektov, ki jih želijo izvesti.

dom-starejših-občanov, gornja-radgona
Nataša Juhnov
Dom starejših občanov Gornja Radgona.
"V okviru teh sredstev je vlada pozvala občine, naj vlagajo predvsem v zdravstvo in socialno varstvo, se pravi v nove zmogljivosti na področju varstva starejših, in tukaj se bodo po mojem mnenju tudi občine v naši regiji povezovale z domovi," pojasnjuje Hoblaj. Načrtujejo sicer še več projektov, vendar je, kot pravi, preuranjeno govoriti o njih, saj jih morajo najprej občine uvrstiti na sezname, nato pa morajo dobiti še odobritev vlade. Če bodo pri tem zajete tudi prenove obstoječih javnih domov, bodo pripravili v domu projekt prenove celotne matične stavbe v Rakičanu, ki bo vključevala tudi razširitev kuhinje in gradnjo nove pralnice.

V domu starejših Lendava je okoli 95 odstotkov stanovalcev iz tamkajšnje upravne enote, za katero je bil tudi zgrajen. Zato je čakalna doba krajša, v večini primerov je mogoče dobiti prosto mesti v dveh mesecih, razen če nima bodoči stanovalec posebnih želja. V domu je 172 stanovalcev. Po besedah direktorja Franca Špilaka širitve ali gradnje dodatnih zmogljivosti ne načrtujejo, saj jih je za zdaj dovolj. Menijo pa, da bi bilo treba na višjo raven dvigniti izvajanje pomoči starejšim na domu oziroma se na tem področju prilagoditi potrebam starejših. Čakalna doba v Senecuri, Domu starejših občanov Radenci, je od tri do šest mesecev. Imajo 178 postelj, dodatnih, kot pravi regijska direktorica Senecure Slovenija Sanda M. Gavranovič, ne načrtujejo.

ljutomer, koronavirus, dom-starejših, tomi-nemec, minister-tomaž-gantar
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.


V domovih so si enotni, da je epidemija zelo nazorno pokazala, kaj vse jim primanjkuje, predvsem za zdravstveno nego in ob okužbah. Tudi če kadri ustrezajo normativom, so slednji zelo zastareli, poudarjajo. Prostih sob, v katere bi lahko namestili okužene stanovalce, nimajo, tudi ločenih con večinoma ne morejo vzpostaviti. Ponekod so jih sicer uspeli, vendar opozarjajo, da je to le nekakšen približek tistemu, kar si želi zdravstvo. Dejstvo je tudi, dodajajo, da se stanovalci neradi selijo in je to zanje velik stres. Dom jemljejo kot svoj dom in ga nihče noče zapustiti, tudi v bolnišnico ne gredo radi, razen če je to res potrebno, še pojasnjujejo v domovih. Za postavljanje mobilnih enot v domovih niso navdušeni. Ponekod bi nanje nekako pristali, če ni možna selitev stanovalcev v bolnišnice ali druge ustanove in če bi bila to res edina možnost za preprečitev širjenja koronavirusne bolezni. A le za stanovalce, ki prebolevajo bolezen brez resnejših zapletov. Ob tem opozarjajo, da ni jasno, kdo bo skrbel za te varovance.

V Pomurju so poleg omenjenih še domovi za starejše v Gornji Radgoni, Beltincih, Kuzmi, Ljutomeru in Veliki Polani.

starejši dom koronavirus regije