vestnik

Skušajo rešiti Arum, ki že tri mesece ni plačal prispevkov

Janko Votek, 13. 4. 2019
Nataša Juhnov
Se zgodovina ponavlja? Dušan Gomboc z delavkami Mure, ki so protestirale pred tovarno leta 2009 
Aktualno

Sodelovanje s podjetjem je prekinil eden najbolj zanesljivih partnerjev. 

Podjetje Arum je konec prejšnjega leta zašlo v finančne težave. Med zaposlenimi so povzročila nelagodje in negotovost obvestila o neplačanih prispevkih, ki so jih prejeli od finančne uprave. Po naših podatkih podjetje ni poravnalo prispevkov za zadnje tri mesece.


Poleg prispevkov Arum dolguje zaposlenim del lanskega regresa. Po prejetju obvestil je ukrepal sindikat in opravil razgovor z direktorjem in lastnikom podjetja Dušanom Gombocem. Ta naj bi bil pojasnil, da se je podjetje resda znašlo v manjših finančnih težavah, vendar razlogov za zaskrbljenost naj ne bi bilo.

(Ne)kredibilna pojasnila

Obljubil je izplačilo preostanka regresa in plačilo neplačanih prispevkov. Za zdaj podjetje še ni vložilo predloga za odlog plačila prispevkov. Realno se srečuje s presežkom delavcev, vendar problem neuradno naj ne bi bil alarmanten in ga bo podjetje reševalo po mehki varianti. Večje število delavcev bo izpolnilo minimalne pogoje za upokojitev. Odhod teh in nezaposlovanje novih naj bi stabilizirala podjetje. To naj bi bilo zašlo v težave zaradi nujnih naložb, saj postopoma odkupuje stroje od sedanjega lastnika prostorov, Inposa. Od stečajnega upravitelja so kupili tudi računalniški program, ocenjen na 5200 evrov. Tudi pri strojih naj ne bi šlo samo za izdatek, ampak celo za morebiten zaslužek, če se res preprodajo.

Do tod je lastniku mogoče verjeti. Zgodba pa se obrne, če jo pogledamo globlje. Že od začetka stečajnega postopka so znani partnerji, s katerimi je takratno zdravo jedro Aha Mure in zdaj Aruma poslovalo oziroma še posluje. Ti so bili javno navedeni v prvem poročilu stečajnega upravitelja, tudi obseg poslov, opravljenih za posameznega partnerja. Vsi posli so bili sklenjeni za ceno 15 do 18 centov za minuto dela. To je za dobrih pet centov pod pragom rentabilnosti glede na sedanje plače.

Verjetno se je zalomilo pri ključni točki kakovosti, neuradno pa tudi pri nespoštovanju dobavnih rokov. Ali to pomeni, da bo finančna uprava morala ukrepati z izvršbo, pa bo kmalu jasno.

Subvencij ni več

To razliko je podjetje v preteklosti pokrivalo s subvencijami za nove zaposlitve. Teh zdaj ni več. Očitno Dušan Gomboc računa na uspeh tožbe, vložene proti Aha Muri v stečaju, s katero zahteva 120 tisoč evrov odškodnine. Vprašanje je, ali bo podjetje v tej pravdi uspešno, saj stečajni upravitelj podjetja ni oškodoval - kvečjemu mu je ves čas pomagal, tudi ko se je osamosvojilo in začelo na novo pod imenom Arum. Če bo Arum v tej tožbi uspel, bi z zneskom lahko poravnal polovico obveznosti zaradi neplačanih prispevkov.
Težava pa je na poslovni ravni. Sodelovanje je prekinil eden najbolj zanesljivih partnerjev, italijanski Lubiam, ki je ustvaril okrog 130 tisoč evrov mesečne realizacije. To je približno tretjina zmogljivosti in tega izpada dohodka ni mogoče nadomestiti čez noč. Kaj so razlogi za prekinitev sodelovanja s partnerjem, o katerem se je še pred časom govorilo kot o potencialnem soinvestitorju, lahko samo ugibamo.
Verjetno se je zalomilo pri ključni točki kakovosti, neuradno pa tudi pri nespoštovanju dobavnih rokov. Ali to pomeni, da bo finančna uprava morala ukrepati z izvršbo, pa bo kmalu jasno.
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc
Aha Mura Arum Neplačevanje prispevkov