vestnik

Slana predlagal razrešitev občinskega sveta, svetniki pravijo, da gre za preusmeritev pozornosti

M.V., 25. 1. 2021
Marina Vrbnjak
Kot je poudaril na konferenci, so se težave pričele z nastopom njegovega mandata 2018 -2022 zaradi "političnega nagajanja" skupine članov Občinskega sveta.
Aktualno

Minuli četrtek je župan podal predlog za predčasno razpustitev občinskega sveta. Svetniki njegov predlog označujejo kot absurdno odločitev. Menijo, da gre le za preusmerjanje pozornosti od resničnih problemov.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici je na tiskovni konferenci predstavil težave, s katerimi se sooča zadnja dva mesecih. Kar štiri sklicane redne seje občinskega sveta v tem času niso bile sklepčne, saj se večina članov občinskega sveta sej ni udeležila. Odločil se je podati predlog za predčasno razpustitev občinskega sveta, ki ga je minuli četrtek naslovil na Vlado Republike Slovenije in pristojno ministrstvo.

Kot je poudaril na konferenci, so se težave pričele z nastopom njegovega mandata 2018 -2022 zaradi "političnega nagajanja" skupine članov Občinskega sveta. "Popolnoma razumem, da smo se v političnem življenju pač primorani soočiti z nasprotujočimi si mnenji, predlogi in nenazadnje tudi dejanji, ampak menim, da v našem primeru gre zgolj za to, da se skupina članov Občinskega sveta pač ne more sprijazniti z dejstvom, ki ga razume vsak dorasel in normalen človek, da je bila pač vloga župana s strani volivcev zaupana ravno meni," je poudaril.

anton-slana, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Pristojne organe je župan Anton Slana pozval, da pričnejo z uvedbo postopkov za predčasno razpustitev občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici.

S prvimi težavami se je soočil že leta 2019, ko so komaj junija 2019 sprejeli proračun za tekoče leto. Enaka težava se je pojavila v letu 2020, ko je bil proračun sprejet šele v mesecu juliju. "Enaka zgodba se ponavlja tudi sedaj," je razložil. Kar sedem od enajstih svetnikov občinskega sveta se v zadnjih dveh mesecih ni udeležila niti ene izmed štirih sklicanih sej.

Pristojne organe je zato pozval, da pričnejo z uvedbo postopkov za predčasno razpustitev občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Med bistvene razloge za to odločitev je navedel ogroženost sklenitve pogodbe za izvedbo skupnega projekta treh občin nadgradnje vodovodnega omrežja Sistema C, nezmožnost sodelovanja na javnih razpisih za pridobitev sofinancerskih sredstev Republike Slovenije in evropskih sredstev zaradi nesprejetja proračuna občine za leto 2021 in nesodelovanje med županom in občinskim svetom.

anton-slana, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Opozoril je tudi, da želi zagotoviti razmere, ki bodo omogočale normalno delovanje in poslovanje občine.

"Moja odločitev temelji predvsem na tem, da so me k temu vzpodbudili predvsem mnogi in vse pogostejši pozivi naših občanov, ki si že več kot dve leti trajajočega, nenormalnega stanja več ne želijo, ga nikakor ne podpirajo in ga celo ostro obsojajo," je še obrazložil svojo odločitev. Opozoril je tudi, da želi zagotoviti razmere, ki bodo omogočale normalno delovanje in poslovanje občine." Namreč zgolj zaradi velike želje skupine občinskih svetnikov, da bodo ob koncu mandata mojega županovanja iskali krivca in s prstom kazali name, da se niso izpeljale določene investicije, ne morem dopustiti takšnega stanja, ki povzroča stagnacijo razvoja naše občine na vseh področjih. Zato meni, da takšna sestava občinskega sveta kliče po njegovi nujni, predčasni razrešitvi."

aleksander-ostan
Marina Vrbnjak
"Pobuda župana za razpustitev občinskega sveta je poskus župana s preusmerjanjem pozornosti od resničnih problemov," pa pravi Ivan Fras, eden od sedmih svetnikov, ki jim župan Slana očita skupinsko bojkotiranje sej.

Gre za preusmerjanje pozornosti

"Pobuda župana za razpustitev občinskega sveta je poskus župana s preusmerjanjem pozornosti od resničnih problemov," pa pravi Ivan Fras, eden od sedmih svetnikov, ki jim župan Slana očita skupinsko bojkotiranje sej. Njegov predlog označuje kot absurdno rešitev, ki nima nikakršne zakonske podlage. "V predvolilnih letakih je izpostavljal sodelovanje in upoštevanje predlogov in tako dalje, naj se sedaj to izpolni. Nikakor pa ne gre za politično nagajanje ampak svetniki želimo, da se iz strani župana spoštuje Poslovnik in Statut občine in da župan skupaj s občinsko upravo, kot občinska izvršna oblast izvršuje sprejete sklepe občinskega sveta," je poudaril Fras. Župan po njegovih besedah tistih sklepov občinskega sveta, ki mu niso povšeči, enostavno ne izvrši. "Tak primer je neizvrševanje proračuna v sprejeti obliki oziroma selektivno izvrševanje proračuna po njegovi izbiri."

Lani so mu predlagali odstop

Županu smo že lani predlagali, da odstopi on in občinski svet s pisno zavezo, da nihče več ne kandidira, še pravi. Razlog, da se sej ne udeležujejo, je neupoštevanje zahtev svetnikov, ki so podali svoj predlog razširitve dnevnega reda. "Dokler bo župan kršil in ignoriral Poslovnik in Statut občine se svetniki predlagatelji ne bodo udeležili seje občinskega sveta," je jasen.

Marina Vrbnjak
Anton Slana
sveti-jurij-ob-ščavnici občinski-svet razpustitev-občinskega-sveta