vestnik

Slovenija nad energetsko krizo s solidarnostnim dodatkom. Komu bo pripadal?

Vestnik, 14. 12. 2021
STA
Premier Janez Janša
Aktualno

Vlada bo energetsko krizo najprej naslovila s t. i. draginjskim dodatkom, ki je v višini 300 evrov za upokojence in nekatere druge predviden v predlogu desetega protikoronskega zakona.

Konec januarja, ko bo več podatkov o posledicah podražitev energentov, pa bo odločala tudi o posebnih energetskih vavčerjih, je v DZ napovedal premier Janez Janša.

radiator
Dreamstime
Solidarnostni dodatek bi po vladnem predlogu sicer prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov, kmetje brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalidi in vojni veterani

"Takoj, ko je bilo jasno, da bo to stanje trajalo vsaj nekaj mescev preko zime, je vlada v deseti protikoronski zakon vključila draginjski dodatek za preko 300.000 upokojencev in nekaterih drugih posebej socialno šibkih kategorij. Ta zakon imate že en mesec v DZ," je v DZ povedal Janša.

Solidarnostni dodatek bi po vladnem predlogu sicer prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov, kmetje brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalidi in vojni veterani. Glede pomoči podjetjem je premier navedel, da je vladna skupina predlagala preučitev možnosti znižanja stopnje davka na dodano vrednost z višje na nižjo, glede na razpravo na ravni EU v četrtek pa se bo vlada odločila, ali ta predlog sprejeti ali ne.

dz vprašanje premier energetika