vestnik

Slovenija uvaja digitalno covid potrdilo

Vestnik/STA, 24. 6. 2021
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je današnji dan označil za praznik, saj je vlada potrdila uvedbo enotnega evropskega digitalnega covid potrdila.

Sistem bo v celoti zaživel že prihodnji teden. Enotno potrdilo bo po besedah Poklukarja prebivalcem EU olajšalo prehajanje mej. »Virus ne pozna meja in le skupaj ga bomo države članice EU lahko obvladovale.« Digitalno covid potrdilo je enotno, splošno veljavno in brezplačno. Beseda digitalno se po besedah Poklukarja nanaša na dejstvo, da je potrdilo, s katerim imetnik izkazuje izpolnjevanje PCT pogojev, ne glede na to, ali je v tiskani ali digitalni obliki, možno digitalno preveriti. QR koda na potrdilu bo dokazovala, da to ni ponarejeno. Na mejah bodo uporabljali čitalce, s katerimi bodo vršili nadzor nad digitalnimi covid potrdili. To pa še ne pomeni, da lahko imetnik potrdila prosto vstopa v vse države EU, potrebno je še vedno preveriti, kakšne pogoje za vstop ima katera država. Od prvega julija bodo evropsko digitalno potrdilo natisnili tudi ob cepljenju in testiranju. Vse informacije glede pridobitvi potrdili bo možno dobiti na portalu zVEM. Poklukar je državljane še enkrat pozval k cepljenju in poudaril, da je zagotovitev precepljenosti prebivalstva največji projekt Slovenije po osamosvojitvi.

Vlada je na današnji seji med drugim sprejela spremembo glede uporabe zaščitnih mask v zaprtih prostorih, gre za izjemo, ki bo veljala za govorce, ki sicer izpolnjujejo PCT pogoje. Po novem tako velja, da govorcu med govorom ne bo potrebno nositi maske, če bodo ostali prisotni v dvorani od njega oddaljeni vsaj dva metra.

Prav tako bodo lahko po novem brez karantene prehajale mejo tudi osebe, ki so bile cepljene z dvema odmerkoma različnih cepiv.

Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je državljane vnovič pozval k cepljenju, pri tem je poudaril, da je na voljo dovolj cepiva in da lahko državljani tudi izbirajo med cepivi, ki so na voljo. Kot še izpostavlja Krek, si prizadevajo predvsem za to, da bi visoko precepili populacijo nad 50 let starosti, vsaj do 80 odstotkov.

Z mešanjem cepiv verjetno do povečanja imunskega odgovora 

Raziskave glede mešanja cepiv proti covidu-19 so se šele začele, kažejo pa v smer, da bo verjetno na ta način res možno povečati imunski odgovor, je danes dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Za zdaj velja stališče Evropske agencije za zdravila (Ema), da je treba cepljenje dokončati z isto vrsto cepiva.

Beovićeva je na današnji vladni novinarski konferenci predstavila nekaj prvih ugotovitev tujih raziskav o mešanju cepiv proti covidu-19. Raziskovanje tega je postalo še posebej zanimivo takrat, ko so nekatere države omejile cepljenje s cepivom AstraZenece na starejše od 50 ali 60 let in je ostalo kar nekaj oseb, mlajših od te starostne meje, ki so za prvi odmerek prejele cepivo AstraZenece in se je postavilo vprašanje, kako jih cepiti naprej, je pojasnila Beovićeva.

Omenjene raziskave po njenih besedah predstavljajo šele nek začetek vedenja o kombinaciji cepiv, kažejo pa v smer, da bo verjetno na ta način res možno povečati zaščito, povečati imunski odgovor.

"Se pa seveda pojavlja vprašanje varnosti takega načina cepljenja, če vemo, da je prvi odmerek cepiva AstraZeneca tisti, pri katerem lahko, sicer izjemno redko, pride do teh hudih neželenih učinkov. Pri drugem odmerku so ti resni neželeni učinki bistveno - deset in večkrat - manj pogosti," je med drugim dodala.

covid slovenija