vestnik

Slovenska ulica bo po novem enosmerna

T. M., 18. 9. 2019
MOMS
Načrtovana prenova Slovenske ulice
Aktualno

Namesto po asfaltu pa se bomo vozili po pohorskem tonalitu

V prihodnjih dneh se bo začela prenova Slovenske ulice v Murski Soboti, ki jo je vodstvo Mestne občine Murska Sobota napovedovalo že dlje časa. Ta je po besedah župana Aleksandra Jevška tudi rezultat javnih delavnic, ki jih je občina izvedla že leta 2016, na teh so imeli občani možnost izraziti svoje predloge za prihodnjo ureditev mestnega središča. Na javnem natečaju, ki ga je občina izvedla skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije, je zmagala rešitev, ki so jo pripravili Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Nejc Florjanc, Primož Žitnik, Dominik Košak, Pia Kante, Katja Mali, Zala Babič, Urška Cvikl in Rok Sraka.

murska-sobota, občina-ms, podpis-pogodbe, obnova-slovenske-ulice
Nataša Juhnov
Župan Aleksander Jevšek je podpisal pogodbe s predstavniki izbranih izvajalcev.

Prenove bo deležen južni del Slovenske ulice, od krožišča pri hotelu Zvezda do križišča s Slomškovo ulico. Načrtovana preureditev mestnega središča bo po mnenju Jevška pomenila dvig kakovosti življenja in bo po njegovih besedah odpravila degradiranost območja. Posadili bodo dvojni drevored s 93 drevesi, obstoječa drevesa pa bodo presadili ob Soboško jezero. V ulici bo po preureditvi enosmerni promet z možnostjo enostranskega bočnega parkiranja, ki bo potekal iz smeri od sodišča proti Zvezdi. Celotna ulica bo urejena na isti ravni brez višinskih razlik, torej več ne bo robnikov, ki bi ločevali cestišče od kolesarske steze in pločnika. Namesto asfalta bodo položene kocke iz pohorskega tonalita za motorni promet in plošče iz pohorskega tonalita na ostalih površinah.

Slovenska ulica 3D - 02
MOMS
Načrtovana prenova Slovenske ulice

V ulici bo postavljena tudi nova urbana oprema, v sklopu del pa bodo prenovili še komunalno infrastrukturo, vključno s posodobitvijo sistema odvodnjavanja meteorne vode. Vrednost projekta je 4,3 milijona evrov, od tega je tri milijone evrov nepovratnih sredstev iz naslova celostnih teritorialnih naložb, 1,3 milijona evrov pa bo prispevala občina. Ko je občina dobila odobrena sredstva je izvedla razpis in izbrala izvajalce po različnih sklopih. Tako bo gradbena dela izvedla družba Pomgrad, elektroinštalacijska dela družba Blisk montaža, nadzor nad izvedbo del pa bo vršila družba Atrij.

murska-sobota MOMS