vestnik

Sobočan združil 13 držav in 59 tolmačev

Vestnik, 10. 7. 2020
Osebni arhiv
Na predavanju je sodelovalo 13 držav.
Aktualno

Damjan Šebjan, edini gluhi s statusom kulturnega delavca v Sloveniji, je v imenu Združenja gluhih Slovenije 14 11, organiziral spletna mednarodna srečanja, na katerih so sodelovali njegovi kolegi iz 13 držav.

Šebjan, ki je bil organizator in moderator teh srečanj, meni, da je tovrstni projekt odličen model povezovanja in združevanja ljudi, obenem pa to predstavlja nov izziv za prihodnost. Na virtualnem srečanju je Dawn Jani Briley, na Finskem živeča gluha igralka in novinarka, skozi predavanje predstavila svojo pot do študija igre v Londonu in ovire, s katerimi se je srečevala. Šebjan pa ji je pripravil tudi presenečenje, saj je poskrbel, da se jim je preko spleta pridružila še njena mama, s katero se v času pandemije nista mogli srečati. Ta je predstavila odraščanje in Dawnino pot v tujino, čeprav je težko živeti brez nje, pa se zaveda, da je bila to njena pot. Srečanje je bilo čustveno in ganljivo, priteklo pa je tudi nekaj solz.

predavanje, damjan-šebjan
Osebni arhiv
Na predavanju je sodelovalo 13 držav.

Na virtualnem srečanju je Reza Heydari iz Irana predstavil nekdanjo Perzijo, Laith Fatulla s Švedske je spregovoril o selitvi in učenju novega jezika, dotaknil pa se je tudi rasizma, Newyorčanka Melani Chaitoo pa je povedala nekaj več o ameriških protestih, diskriminaciji temnopoltih in o Indijancih. Čeh Martin Kulda pa je zbranim povedal več o naravoslovju in ljubezni do živali. "Izbor predavateljev je bil prava mavrica in zakladnica znanj za cel svet, ki jih je spremljal v živo. Poslušalci so lahko pošiljali vprašanja in tako prejeli odgovore v živo direktno od predavateljev," je o dogodku povedala Petra Rezar, zakonita zastopnica Združenja gluhoslepih Slovenije Dlan. 

predavanje, damjan-šebjan
Osebni arhiv
Na predavanju je sodelovalo 13 držav.

Vrhunec večera pa so bili gluhi tolmači, ki so predavanja v živo prevajali v nacionalne znakovne jezike. V tej vlogi se je predstavilo 59 tolmačev 13 držav. Vsi nastopajoči so delali prostovoljno in se držali poslanstva, da to doseže čim večji krog ljudi, ki so zaradi koronavirusa ostali doma. To pa je bila za vse vključene tudi priložnost za povezovanje in združevanje sveta z vso razpoložljivo tehnologijo. Šebjan je na ta način ime Slovenije ponesel v svet, s projektom pa bo nadaljeval tudi v jesenskem obdobju, ko se mu bodo pridružili novi predavatelji in dodatne države.

Osebni arhiv
Na predavanju je sodelovalo 13 držav.
damjan-šebjan združenje-gluhih-slovenije