vestnik

Sobočani naredili prvi korak k novi lekarniški mreži

Timotej Milanov, 19. 4. 2018
Timotej Milanov
Srečko Đurov primerja cene izdelkov v Pomurskih lekarnah in Drogerie Marktu
Aktualno

Na seji soboškega mestnega sveta je bila spet razprava o Pomurskih lekarnah. Povod za dodatno točko dnevnega reda je predstavljalo dejstvo, da v lekarnah do danes mestne občine niso zaprosili za soglasje k imenovanju Ivana Zajca za vršilca dolžnosti direktorja, kar jim po mnenju Sobočanov nalaga januarski sklep Višjega sodišča v Mariboru, ki je odločilo, da je za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja tega javnega zavoda potrebno soglasje ustanovitelja, enako kot pri imenovanju direktorja.

Direktor mestne uprave in predstavnik mestne občine v svetu zavoda Pomurskih lekarn Srečko Đurov je pri tem vnovič ponovil očitke, ki jih v mestni upravi že dlje časa namenjajo Zajcu, predvsem glede neizvajanja javnih naročil pri nabavi zdravil in drugega blaga ter storitev. Đurov, ki meni, da je Zajc v preteklih letih slabo vodil Pomurske lekarne in jim na ta način povzročil poslovno škodo, je za ponazoritev prinesel na sejo dve vrečki z enako vsebino. Kot je povedal, so stali čaj, fiziološka razstopina, pršilo propolis in otroška krema, ki so bili v obeh vrečkah, v trgovski verigi Drogerie Markt 15 evrov, v Pomurskih lekarnah pa 17,5 evra.


Na sejo sta bila vabljena tudi Zajc in predsednica sveta zavoda Polonca Fiala Novak, kot je povedal Đurov, se je prvi opravičil zaradi obveznosti, ki jo je imel v tišinskem občinskem svetu, Fiala Novakova pa naj bi po njegovih besedah povedala, da sama ni kompetentna za odgovarjanje na vprašanja o poslovanju lekarn.


“Nekateri nam nasprotujejo, ker se jim zdi moderno, da so proti mestni občini, v resnici pa se sploh ne zavedajo, kakšno škodo delajo javnemu zavodu,” je Đurov povedal o pomurskih občinah, ki so med ustanoviteljicami lekarn in Zajca podpirajo. “Zajc se je opravičil, ker mora biti na seji na Tišini, kjer nimajo Pomurske lekarne nobene poslovalnice, deluje pa tam konkurenčna zasebna lekarna,” je bil ogorčen Đurov. Nekdanji član sveta zavoda Dušan Bencik je navedel podatke raziskave ministrstva za zdravje, po kateri so bile, kot je povedal, z vidika poslovne uspešnosti Pomurske lekarne med vsemi javnimi lekarniškimi zavodi v Sloveniji v lanskem letu najslabše, saj da so ustvarile samo 1-odstotni presežek prihodkov nad odhodki.

4930fed00595837f39d61d66002315aa
Timotej Milanov
Tudi tokratna seja seveda ni minila brez Vestnika

Socialni demokrati odslej s strahom v lekarno?


Župan Aleksander Jevšek je opravičilo Zajca označil za arogantnost. Pri tem je javnost seznanil tudi z izkušnjo, ki jo je imel pred kratkim ob obisku Pomurskih lekarn, kjer je bil v vlogi pacienta, ki je prišel po zdravila. Kot je povedal, se je po profesionalnem pogovoru s farmacevtom oglasila še farmacevtka, ki mu je pred ostalimi obiskovalci lekarne želela povedati, da nima prav v dogajanju okoli imenovanja vodstva lekarn. Jevšek jo je po lastnih besedah opozoril, da je v službi in da naj se temu primerno obnaša, sam pa da je tam zasebno. “Lekarnar, ki me ne mara, lahko tudi drugim okoli govori, kakšna zdravila jemljem. Popolnoma sem izgubil zaupanje v Pomurske lekarne.” Podobno izkušnjo je s svetniki delila še svetnica Socialnih demokratov Brigita Perhavec, ki naj bi ji ob zadnjem obisku lekarn eden od farmacevtov zagrozil, da več ne bo dobila zdravil pri njih. Perhavčeva je predlagala, da mestni svet sprejme sklep, po katerem bosta župan in mestna uprava do naslednje seje preučila vse možnosti za izvajanje javne lekarniške dejavnosti na območju mestne občine, ki so ga svetniki z 18 glasovi za in nobenim proti potrdili. S tem je bil narejen prvi korak pri uresničitvi grožnje Sobočanov, da bodo v mestni občini, če bo Zajc še naprej vztrajal na čelu lekarn, začeli ustanavljati samostojno lekarniško mrežo.

Urednik in direktorica potrjena
Svetniki so potrdili Tadeja Buzetija za urednika Soboških novin in Alešo Kovač za direktorico Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota.
Timotej Milanov
Na seji mestnega sveta se je še največ govorilo o Pomurskih lekarnah 
Pomurske lekarne