vestnik

Sobočani zavrnili Bisol

Timotej Milanov, 14. 6. 2018
Timotej Milanov
Predsednik uprave Bisola Uroš Merc ni uspel prepričati soboških svetnikov.
Aktualno

V Severni obrtno-industrijski coni tako ne bo fotonapetostne elektrarne. Svetniki so potrdili tudi rebalans proračuna zaradi gradnje reflektorjev na Murinem stadionu in odlok o določitvi javne lekarniške mreže v mestni občini

Svetniki Mestne občine Murska Sobota so na seji zavrnili sprejem odloka o zazidalnem načrtu za severno-obrtno industrijsko cono (SOIC), ki bi bil potreben, da bi lahko družba Bisol tam zgradila fotonapetostno elektrarno. Omenjeno podjetje iz Latkove vasi pri Preboldu je že leta 2010 kupilo 5,1 hektarja veliko zemljišče v SOIC, da bi tam zgradilo proizvodno halo. Ob podpisu pogodbe so obljubljali, da bo tam dobilo zaposlitev 750 Pomurcev, zaradi česar jim je takrat občina zemljišče prodala po ugodni ceni. Zaradi sprememb na globalnem trgu fotonapetostnih modulov so kasneje od namere odstopili, zemljišče pa je samevalo, zaradi česar so želeli na praznem zemljišču postaviti fotonapetostno elektrarno, ki bi jo, kot je na seji povedal predsednik uprave Bisola Uroš Merc, umaknili, ko bi našli ustreznega kupca za zemljišče. Že v fazi javne obravnave odloka so bile podane številne pripombe na omenjene načrte Bisola, med drugim se z njim niso strinjali v družbi Medicop, ki je prav tako lastnica zemljišča v SOIC, in v Pomurski gospodarski zbornici, največ pripomb pa je bilo podanih v smislu, da so tamkajšnja zemljišča namenjena proizvodnim obratom, v katerih bodo ustvarjali nova delovna mesta, in da bi postavitev elektrarne pomenila degradacijo območja. Tako so svetniki z veliko večino (14 proti, 1 za) predlog zavrnili.


Zelena luč za reflektorje in Soboške lekarne


Največ razprave je bilo po pričakovanju glede odloka o določitvi javne lekarniške mreže na primarni ravni v mestni občini. Gre za potezo, ki je posledica dogajanja v Pomurskih lekarnah, kjer Ivan Zajc vztraja pri vodenju javnega zavoda, pri tem pa ga ne podpira soboška občina. Sprejem odloka v prvi obravnavi pomeni prvi korak k ustanovitvi novega lekarniškega javnega zavoda v mestni občini, na območju katere poslovalnice Pomurskih lekarn ustvarijo največ prometa. Analiza, ki jo je za mestno občino pripravil mariborski Inštitut za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo, po enem od scenarijev predvideva tudi oddelitev murskosoboških enot Pomurskih lekarn. Svetniki so predlog potrdili, v razpravi pa so bili na strani mestne koalicije vnovič ponovljeni že večkrat slišani očitki o nezakonitem poslovanju lekarn, s strani opozicije pa prav tako vnovič ponovljeni argumenti v bran zdajšnjemu vodstvu lekarn, ki da zaradi narave dejavnosti posluje tako kot večina drugih javnih lekarniških zavodov v državi.
Svetniki so potrdili tudi rebalans proračuna, s katerim so omogočili najem polmilijonskega kredita za gradnjo reflektorjev na stadionu v Fazaneriji. Kot smo že poročali, je občina v letošnjem proračunu pričakovala 1,6 milijona evrov prihodkov od prodaje zemljišč, ki jih Direkcija za infrastrukturo potrebuje za gradnjo vzhodne soboške obvoznice, a je iz tega naslova dobila le dober milijon evrov.



Več v prihodnjem Vestniku

Branko Zunec
SOIC 
MOMS SOIC