vestnik

Soboška bolnica: Varčevali bodo na vseh področjih 

A. Nana Rituper Rodež, 3. 9. 2018
Nataša Juhnov
Likvidnost bolnišnice se je nekoliko izboljšala. 
Aktualno

Splošna bolnišnica Murska Sobota je v prvem polletju letošjega leta poslovala veliko bolje kot v istem obdobju  lani, toda še vedno niso na zeleni veji. Napovedujejo nova varčevanja in rezanje stroškov, nekaj sredstev pa bodo vseeno namenili za naložbe v sodobno medicinsko opremo in selitev enega od oddelkov. 

Likvidnostno stanje Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) se je v prvi polovici leta 2018 nekoliko izboljšalo. V prvem polletju letošnjega leta imela za dobrih 463 tisoč evrov več odhodkov kot prihodkov, lani v enakem obdobje pa je bilo celo 1 milijon in 345 tisoč evrov več odhodkov kot so imeli prihodkov.

Bolnišnica je torej poslovala boljše kot v enakem obdobje lani, saj je zmanjšala presežek odhodkov za 882 tisoč evrov, ter za 147 tisoč evrov poslovala bolje kot so predvideli v poslovnem načrtu. Poslovno poročilo je na svoji zadnji seji obravnaval tudi Svet zavoda SBMS.

Razlogi za boljši rezultat so tudi v povečanju cen zdravstvenih storitev s 1. januarjem 2018, saj so se na ta račun v bolnišnici za pet odstotkov oziroma dober milijon evrov povečali prihodki, v zmanjšanju materialnih stroškov za zdravila, zdravstveni material in stroške živil v skupni višini 112 tisoč evrov ter v zmanjšanju pogodbenega dela v višini dobrih 62 tisoč evrov. Več odhodkov pa je bilo zaradi povečanja stroškov dela v višini en milijon in 84 tisoč evrov, kar je posledica napredovanj, aneksa k posebnemu tarifnemu delu za zdravnike, aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva za zaposlene v zdravstveni negi, odprave plačnih anomalij skupine J ter tudi zaradi povečanja števila zaposlenih za 11,78 odstotkov na podlagi izračunanih ur, ki bremenijo stroške dela bolnišnice.

Na začetku leta so znašale zapadle obveznosti do dobaviteljev 4 milijone 622 tisoč evrov, ob polletju pa 3 milijone 561 tisoč evrov. Te zapadle obveznosti bolnišnica plačuje z zamudo od 60 do 90 dni.
Sicer pa so skupni prihodki bolnišnice v prvi polovici leta 2018 znašali 26 milijonov 471 tisoč evrov in so v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 7,77 odstotkov. Skupni odhodki pa so znašali nekaj manj kot 27 milijon evrov in so bili višji za 3,96 odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. V prvi polovici leta je bilo v nove investicije vloženo 832 tisoč evrov, od tega v gradbene objekte štiri tisoč evrov ter 828 tisoč evrov v medicinsko in ostalo opremo.

SBMS je do leta 2021 v obdobju sanacije, vendar, kot menijo, s prihranki pri stroških materiala, dela in storitev, poslovanje vseeno ne bodo mogli uravnotežiti. Kajti cene zdravstvenih storitev so kljub letošnji korekciji še vedno prenizke. Pred nami so izredno zahtevni meseci, ki zahtevajo nujno varčevanje na vseh področjih, so še povedali. Finančna sredstva pa bodo letos prednostno vlagali v medicinsko opremo in v preselitev laboratorija v prostore Urgentnega centra.
Splošna bolnišnica Murska Sobota likvidnost varčevanje bolnišnica poslovanje