vestnik

Soboški dnevi: Kolektiv Laibach z glavnim koncertom

Tomo Köleš, 23. 6. 2018
Aleš Cipot
Aktualno

Prvi večer Soboških dnevov 2018 je bil osrednji gost glavnega odra v mestnem parku kolektiv Laibach. Kot vedno je bil tudi tokrat njihov nastop, ki je zmes glasnega marširajočega koncerta, performansa ter ostrih vizualnih in svetlobnih učinkov, paša za oči in ušesa.

Zasedba Laibach je na Soboških dnevih nastopila nazadnje leta 2007. Je pa zato bila eden glavnih gostov na lanskem festivalu Petroleum Beat v Petišovcih pri Lendavi. Tokratni soboški koncert je bil nekoliko podoben tistemu, le izbor pesmi in značilnih projekcij je bil delno spremenjen, manjkala pa je tudi pevka Mina Špiler, vendar je bend zanjo našel zamenjavo.


Začelo se je ravno tako s skladbo Ti, ki izzivaš, do konca rednega dela pa je skupina Laibach nanizala pesmi iz vseh obdobij svojega delovanja: Alle gegen alle, Leben - Tod, Brat moj, The Whistleblowers, Resistance Is Futile, Love On The Beat, ki jo v originalu Ce ces't l'amour poje Serge Gainsbourg, glasbo iz filma Iron Sky, Now You Will Pay, Eurovision, Wirtschaft is Tot, Geburt einer Nation, Tanz mit Laibach in druge.


Redni del koncerta, ki se je začel ob 23.10, se je končal ob 0.25, kot edini na glavnem odru tega večera pa je imel Laibach tudi na željo občinstva še dodatek, v katerem je zaigral in zapel še skladbi My Favorite Things, priredbo iz muzikala The Sound Of Music, narejeno specifično za severnokorejsko občinstvo, in pa Life Is Life (Leben heisst Leben). Vsekakor je bil to eden od najbolj impresivnih koncertov na Soboških dnevih, ki bo še dolgo ostal v spominu.


Ob enih ponoči je na grajskem dvorišču pred množico pretežno mlajših obiskovalcev nastopil še kamniški downbeat neo hip hop trio Matter, ki ima za sabo kljub relativno kratki zgodovini (čeprav so člani preizkušeni glasbeni mački iz različnih prejšnjih projektov) odlične ocene kritikov in kult zvestih privržencev.

1db0bcbc2753424e7a3bc39aa86f6352
Aleš Cipot
Koncert je tudi zmes vizualnih in zvočnih učinkov.






33fec7973b889f3f4a21316d9555ab7f
Aleš Cipot
Glasba, performans, svetlobni in vizualni učinki.

soboški dnevi laibach 2018