vestnik

Boj družbenikov v Domu starejših občanov Gornja Radgona: Sodišče na prvi stopnji pritrdilo občini

Timotej Milanov, 27. 10. 2020
Nataša Juhnov
Občina je dobila bitko za Dom starejših občanov Gornja Radgona, a vojna še ni končana.
Aktualno

Radgonska občina je uspela s tožbo za izločitev družbenika v Domu starejših občanov Gornja Radgona, a sodba še ni pravnomočna, saj se je družba Pramag zoper odločitev sodišča pritožila, zato bo o tem odločalo še sodišče na višji stopnji.

Kot smo že poročali, že dlje časa traja boj med družbenikoma v Domu starejših občanov Gornja Radgona, v katerem je 150 stanovalcev. Radgonska občina ima v domu 51-odstotni lastniški delež, 49-odstotnega pa podjetje Pramag s Ptuja, ki ga vodi nekdanja direktorica ptujskega doma starejših Kristina Dokl, medtem ko je lastnik družbe njen sin Žan Dokl. Oba družbenika sta za drugega prepričana, da je škodljiv za podjetje, tožbo za izločitev družbenika je najprej sprožil Pramag, nato še občina, sodišče pa je oba postopka združilo.

Župan Stanislav Rojko pojasnjuje, da občina razmišlja o širitvi doma, a tega doslej po njegovih besedah niso mogli izvesti zaradi zdajšnje lastniške strukture. Kot pravi, drugi družbenik ni potrdil investicijskega načrta za projekt širitve, zato se občina ni mogla prijaviti na javni razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za pridobitev koncesije. Doklova trdi ravno nasprotno, da so oni sami občini predlagali, naj se prijavi na razpis. Predložila nam je tudi dopis z omenjeno vsebino, ki so ga poslali občini in vodstvu doma, in trdi, da od njih niso prejeli nobenega odgovora. Kot še dodaja, jim investicijskega načrta niso nikoli predložili, zato ga tudi niso mogli potrditi. Takšne načrte bi morali po mnenju Doklove potrditi na skupščini, česar pa niso storili. »Glede na to, da je občina nezakonito spremenila družbeno pogodbo in v njej določila, da lahko odločajo sami, bi lahko tudi investicijski načrt potrdili sami.« Omenjena sprememba v načinu odločanja je bila uvedena konec leta 2014, potem ko je Pramag že plačal kupnino za poslovni delež, z njo pa se odločitve v družbi sprejemajo na podlagi večine, kar pomeni, da jih občina lahko vedno preglasuje, medtem ko sta pred to spremembo morala oba družbenika odločati s soglasjem. Pred lastniškim vstopom Pramaga je bila solastnica doma družba Stavbar Gradnje, ki je končala v stečaju, občina pa ni uveljavljala predkupne pravice za nakup poslovnega deleža.

e78930d1fd7d1e45a03508ff0535bb1c
Marina Vrbnjak
Dom starejših občanov Gornja Radgona

Rojko vnovič poudarja, da občina v nobenem primeru ne razmišlja o prodaji doma, tudi če bi s tožbo dokončno uspela in postala edina lastnica. Kot pravi, so tudi predstavnikom Senecure, lastnikom doma starejših v Radencih, ki so se za nakup že zanimali, jasno sporočili, da jih prodaja ne zanima. Kot še pove, želi občina zgraditi varovana stanovanja, a brez dokapitalizacije družbe, ki je po njegovih besedah drugi družbenik prav tako ne podpira, tega ne morejo storiti. Doklova pravi, da so septembra od občine res dobili dopis s predlogom za dokapitalizacijo, a pri tem opozarja: »Ne moramo se strinjati z dokapitalizacijo brez razvojnega programa, saj ne vemo, kam bodo šla sredstva.«

Pramag ni glasoval o novi direktorici

Kot smo že pisali, se je z oktobrom upokojil direktor Doma starejših občanov  Gornja Radgona Marjan Žula, nasledila ga je Suzana Bračič Arcet. Kristina Dokl pravi, da so dobili predlog za potrditev direktorja, a so se pri odločanju vzdržali in o predlogu niso glasovali. »Sploh nismo vedeli, da je bil razpis za direktorja. Še zdaj ne vemo, ali je bil objavljen.«

dom-starejših-občanov-gornja-radgona pramag