vestnik

Sodnik Vukan živi svoje sanje

Andrej Bedek, 30. 3. 2018
Nataša Juhnov
Robert Vukan je prvi pomurski sodnik na svetovnem nogometnem prvenstvu.
Aktualno

Z nogometnim sodnikom Robertom Vukanom imamo Pomurci predstavnika v najelitnejših mednarodnih športnih tekmovanjih. Sodil bo tudi na svetovnem prvenstvu v nogometu. 

Robert Vukan iz Gornje Radgone že 22 leto nosi nogometno sodniško piščalko/zastavico, danes pa je eden najboljših stranskih sodnikov tudi v mednarodnem merilu. Ta teden je dobil novo priznanje – sodniški odbor mednarodne nogometne zveze (Fifa) je na svetovno nogometno prvenstvo, ki bo potekalo med 14. junijem in 15. julijem v Rusiji, delegiral tudi slovenske sodnike na čelu z 41-letnim KoprčanomDamirjem Skomino.Pomagala mu bosta 32–letni LjubljančanJure Praprotnikin 41–letni Vukan iz Gornje Radgone.



Vukan je ob delegiranju za sojenje v Rusiji povedal, da je to zagotovo potrditev dobrega dela, sama nominacija za sojenje na prvenstvu pa potrditev, da je kot nogometni sodnik na pravi poti.
Že sodil na Euro v Franciji
To bo prvosvetovno prvenstvo v članski kategoriji za Skomino oziroma nasploh za slovensko sojenje v zgodovini samostojne Slovenije. Vukan, nogometni delivec pravice iz Gornje Radgone, bo tako prvi pomurski sodnik na svetovnem prvenstvu v nogometu, sodil pa je že na evropskem prvenstvu leta 2016 v Franciji.
Slovenska sodniška trojka bo sicer ena izmed desetih evropskih sodniških ekip na prvenstvu, potem ko je izbor sodnikov potekal praktično od zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji. Vukan se je s Praprotnikom in Skomino udeležil več strokovnih usposabljanj in preizkusov pod okriljem Fife, nazadnje pred tednom dni v Dubaju. V drugi polovici aprila slovensko ekipo čaka še zadnji strokovni seminar v Covercianu v Italiji.
V kvalifikacijah za prihajajoče svetovno prvenstvo je slovenska sodniška trojka sodila tekme med Nizozemsko in Francijo, Romunijo in Poljsko ter Walesom in Irsko, junija lani pa so sodili tudi na pokalu konfederacij v Rusiji.
Vsaka tekma je svoj izziv
Nogometni sodnik je v kratki izjavi še priznal, da je »svetovno prvenstvo eno največjih tekmovanj nasploh v športu, je pa vseeno vsaka nova tekma izziv zase«.

b526873ef5814078cf16192ade4951da
EPA/Georgi Licovski
Damir Skomina je s trojko, v kateri je tudi Robert Vukan, lani sodil na finalu Evropske lige.


Vukan je član društva nogometnih sodnikov Murska Sobota:»Doma imamo, tudi v mojem društvu nogometnih sodnikov Murska Sobota, veliko strokovne podpore. Mislim, da smo slovenski sodniki kvalitetni. Žal pa se napake dogajajo. Treba jih je pač odpraviti.«
Lani je Vukan sodil v finalu Evropske lige med ekipama Manchester United in Ajax, v letošnjih izločilnih fazah evropskih tekmovanj pa je sodil tudi tekmo osmine finala Lige prvakov med ekipama Barcelona in Chelsea. »Ko sem začel nogometno pot in nato sodniško, smo vsi mladi imeli svoje sanje. Recimo, da so danes te sanje uresničene,« je še ob imenovanju za sodnika za prvenstvo v Rusiji skromno pristavil Robert Vukan.

EPA/Peter Powell
Robert Vukan (levo) prihaja na igrišče pred finalno tekmo Evropske lige med ekipama Ajax in Manchester United. 
Damir Skomina Robert Vukan sojenje sodniki