vestnik

(Solidarnost) Pomurski gasilci zbirajo nujne potrebščine za pomoč Hrvaški. Na teh mestih jih lahko oddate

Vestnik, 30. 12. 2020
Twitter
Slovenci so v teh časih solidarni s Hrvaško.
Aktualno

Po tem, ko je včeraj nekaj minut po 12. uri Hrvaško stresel močan potres in za sabo pustil hude posledice, so se tudi v Pomurju začeli širiti pozivi o pomoči tamkajšnjim ljudem. Mnogi med njimi so ostali brez strehe nad glavo in so noč preživeli v avtomobilih, danes zjutraj pa doživeli nov šok.

Nujne potrebščine v Pomurju zbirajo predvsem prostovoljna gasilska društva. Iz PGD Beltinci sporočajo, da lahko danes in jutri nepokvarljivo hrano, WC papir, vodo in podobne stvari za prizadete v potresu prinesete v tamkajšnji gasilski dom, in sicer med 15. in 19. uro. 

Odeje, higienske potrebščine, spalne vreče, vodo, hrano in druge nujno potrebne stvari danes zbirajo tudi v PGD Šalovci. Kot so zapisali v objavi na družbenem omrežju, lahko stvari, tisti, ki želite pomagati, dostavite danes med 17. in 19. uro v info točko v Šalovce. "Za pomoč Hrvaški smo se odločili zaradi svojega poslanstva pomagati ljudem v stiski ter zaradi sočutja do vseh, ki jih je včerajšnji potres prizadel. Naše društvo se je povezalo s Hrvaškim kulturnim društvo Pomurje, ki bo prevzelo vse zbrane stvari in jih tudi prepeljalo do pomoči potrebnih. Prevoz naj bi stekel jutri popoldan," je povedal Aleš Svetec, predsednik PGD Šalovci. Ob tem je dodal, da so obvestilo o zbiranju sredstev poslali tudi drugim gasilskim društvom v občini in jih tako pozvali k sodelovanju. 

Kmalu tudi transakcijski račun

Hrvaško kulturno društvo Pomurje pomoč zbira v Hrvaškem domu v Lendavi. Za prizadete v potresu lahko potrebščine dostavite danes in jutri, med 10. in 14. uro. Dodajajo, da bodo v kratkem objavili tudi transakcijski račun za finančno pomoč, zbrane stvari pa bodo v najkrajšem roku dostavili v Banovino. 


Akcija zbiranja bo danes (med 16. in 18. uro) ter jutri (med 10. in 12. in med 16. in 18. uro) potekala tudi v gasilskem domu Tropovci. V objavi, pod katero so podpisani posamezni občani občine Tišina v sodelovanju s PGD Tropovci, so še zapisali, da se bo zbirala predvsem nepokvarljiva hrana, toaletne potrebščine, voda, WC papir, odeje, zaščitne maske, baterije in priboljški za otroke. Zbrane stvari bodo gasilci po novem letu dostavili pomoči potrebnim na Hrvaško. 

Gasilci. Slika je simbolična
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Ponoči pa so v logistični center Jastrebarsko že prispeli štirje zabojniki pomoči, ki jih je poslala država.

Poteka zbiranje nujnih stvari tudi v vašem društvu? Sporočite nam in dopisali bomo informacije o zbirnih mestih.

gasilci pomurje potres solidarnost