vestnik

Solidarnostni dodatek bi po novem predlogu prejeli vsi otroci

Marina Vrbnjak, 24. 4. 2020
Nataša Juhnov
Za pridobitev dodatka - v kolikor bo predlog zakona sprejet - ne bo potrebno oddati posebne vloge, izplačilo pa bo avtomatsko in sicer do 30.6.2020.
Aktualno

V predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitvi njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki ga bo državni zbor obravnaval prihodnji teden, je predviden nov solidarnostni dodatek v višini 30 evrov za posameznega otroka.

Kot je navedeno v predlogu, je upravičenec do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 30 evrov za otroka eden od staršev ali druga oseba za vsakega otroka, za katerega je upravičen do otroškega dodatka v prvem do šestem dohodkovnem razredu. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pojasnili, da za pridobitev dodatka ne bo potrebno oddati posebne vloge, izplačilo pa bo avtomatsko in sicer do 30.6.2020. 
Družine, ki imajo otroka s posebnimi potrebami in zanj prejemajo dodatek za nego po ZSDP-1 pa bodo po predlogu za vsakega takega otroka prejele po 150 evrov.
Izjema pri velikih družinah
Do tega solidarnostnega dodatka pa ne bodo upravičene družine, ki imajo tri otroke ali več otrok, saj bodo le-te  prejele višji znesek dodatka za veliko družino, in sicer za 100 evrov višjega družine s tremi otroki in za 200 evrov višjega družine s štirimi ali več otroki. Slednji naj bi bil izplačan šestega maja.
solidarnostni-dodatek interventni-ukrepi