vestnik

SP v nogometu: Pomurcu Vukanu dvoboj Švedske in Švice

A. B., 3. 7. 2018
Nataša Juhnov
Robert Vukan je prvi pomurski sodnik na svetovnem nogometnem prvenstvu.
Aktualno

Slovenska sodniška trojka, ki jo vodi Damir Skomina, eden do njegovih pomočnikov pa je Robert Vukan iz Gornje Radgone, bo danes vodila še tretje srečanje na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji. 

Po obračunih med Kolumbijo in Japonsko ter Anglijo in Belgijo danes čaka slovensko sodniško trojko na Svetovnem prvenstvu (SP) v nogometu nova naloga. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je glavnemu sodniku Damirju Skomini in pomočnikoma Juretu Praprotniku in Robertu Vukanu, doma je iz Gornje Radgone, zaupala sojenje na tekmi osmine finala med Švedsko in Švico ob 16. uri v Sankt Peterburgu.


511bb2cf6cc036b554aaf84968e86703
Profimedia
Damir Skomina (v sredini) in Robert Vukan (desno). Ogrevanje pred večnim derbijem Olimpija vs. Maribor.


Skomina in Vukan sta v svoji karieri že sodila finalno tekmo evropske lige leta 2017 med ekipama Manchester United in Ajax in še predlani na štirih tekmah na zadnjem evropskem prvenstvu v Franciji.
Vsak sodnik, ki je član elitne skupine, kot je to Koprčan Skomina, je za udeležbo na SP prejel 57 tisoč evrov, z vsako tekmo, ki jo na tekmovanju sodi, pa je bogatejši za 2.500 evrov. Gornjeradgončan Robert Vukan bo za sodelovanje na prvenstvu prejel 20tisoč evrov in še 1.600 evrov za vsako tekmo.

Collina o Var-u
Svetovno prvenstvo v Rusiji je prvo, na katerem si sodniki lahko pomagajo z ogledom videoposnetkov. Po 48 tekmah skupinskega dela je Massimo Busacca, direktor, pri Fifi pristojen za sodnike, poudaril, da na prvenstvu ni bilo niti enega škandala, povezanega s sodniškimi odločitvami. Vodja sodniškega komiteja pri Fifi Pierluigi Collina je dejal, da je bilo 95 odstotkov sodniških odločitev pravilnih, z VAR-om pa se je odstotek povišal na 99,3. "Seveda bi raje govorili o 100 odstotkih, toda 99,3 odstotka je zelo zelo blizu popolnosti. VAR ne pomeni popolnosti, seveda so še vedno možne različne interpretacije ali napake," je poudaril Italijan.


Vukan je ob delegiranju za sojenje v Rusiji povedal, da je to zagotovo potrditev dobrega dela, sama nominacija za sojenje na prvenstvu pa potrditev, da je kot nogometni sodnik na pravi poti. Nogometni sodnik je še priznal, da je »svetovno prvenstvo eno največjih tekmovanj nasploh v športu. Ko sem začel nogometno pot in nato sodniško, smo vsi mladi imeli svoje sanje. Recimo, da so danes te sanje uresničene«.


Vukan je član društva nogometnih sodnikov Murska Sobota:»Doma imamo, tudi v mojem društvu nogometnih sodnikov Murska Sobota, veliko strokovne podpore. Mislim, da smo slovenski sodniki kvalitetni. Žal pa se napake dogajajo. Treba jih je pač odpraviti.«

83093e17c35f76f6a59e3328b9f709cd
Andrej Petelinšek
Damir Skomina je eden najelitnejših nogometnih sodnikov ta čas.

Slovenci bi ob vrhunskem sojenju lahko upravičeno pričakovali še eno tekmo na ruskih tleh. Dozdajšnja izpita so opravili z odliko: Kolumbijcu Carlosu Sanchezu so na tekmi med Kolumbijo in Japonsko povsem upravičeno pokazali rdeči karton, prvega na letošnjem SP, in dosodili najstrožjo kazen. Sanchez je tako po dveh minutah in 56 sekundah dobil drugi najhitrejši rdeči karton v zgodovini mundialov. Na srečanju med Anglijo in Belgijo, kjer ni bilo pravega tekmovamega naboja, pa Skomina, Vukan in Praprotnik niso imeli veliko dela.

Profimedia
Tudi zveznik James Rodriguez je občutil strogost slovenskih sodnikov. 
Robert Vukan Damir Skomina nogomet prvenstvo rusija