vestnik

Židan prevzema vodenje Kluba pomurskih poslancev, pravi pa, da se moramo Pomurci sami bolje organizirati

A. Nana Rituper Rodež, 5. 6. 2020
Jure Zauneker
Dejan Židan je odstopil kot predsednik stranke Socialnih demokratov (SD). SD je vodil šest let, kar je veliko, pravi, saj se običajno vodja menja na vsake dve, tri leta. Edino Borut Pahor je bil na tem mestu dlje časa.
Aktualno

V ospredju Kluba pomurskih poslancev bodo tri naloge: Vzhodna obvoznica Murska Sobota, Vodovod sistema B in promocija turizma v Pomurju.

Dejan Židan je odstopil kot predsednik stranke Socialnih demokratov (SD). SD je vodil šest let, kar je veliko, pravi, saj se običajno vodja menja na vsake dve, tri leta. Edino Borut Pahor je bil na tem mestu dlje časa. »Vodenje sem prevzel, ko je bila stranka v krizi, borila se je za obstanek in se soočala z vprašanjem, ali lahko pridemo v parlament. Danes pa je stranka SD stabilna, prav pa je, da v ospredje spet pridejo nova znanja,« pravi pomurski poslanec, ki je v ponedeljek od poslanca Jožefa Horvata iz stranke Nova Slovenija (NSi) prevzel vodenje Kluba pomurskih poslancev.


V klubu z najdaljšo tradicijo med slovenskimi poslanskimi klubi se v vsakem mandatu združijo pomurski poslanci. V najboljših časih jih je bilo sedem, zdaj so le štirje in vsak bo klub vodil eno leto. »Čaka nas aktivno delo in prizadevanja, saj želimo, da se večji infrastrukturni projekti, ki jih pripravlja vlada, izvedejo tudi v Pomurju.« V ospredju so trije. Prvi je vzhodna obvoznica okoli Murske Sobote, ki je velikega pomena za razvoj ne le Murske Sobote in tukajšnje poslovno-obrtne cone, ampak tudi za Goričko, saj se bodo s tem kraji bolj povezali z avtocesto, kar je pomembno za razvoj severovzhodnega dela države. Drugi večji projekt je Vodovod sistema B. Tretji projekt je povezan s slovenskim turizmom in vključevanjem Pomurja.

pomurje, prvomajski-prazniki, turizem, reportaža, oddih, dopust
Nataša Juhnov
Zavzemali se bodo za promocijo turizma v Pomurju.

V vseslovenski motivacijski kampanji Zdaj je čas. Moja Slovenija, ki jo pripravlja Slovenska turistična organizacija (STO), so pri predstavitvi turističnih krajev in destinacij namreč izpustili Pomurje. »To je bila napačna poteza in sam sem podal poslansko pobudo na to temo ministru za gospodarstvo. Turizem ni samo slovenska priložnost, ampak je izjemnega pomena tudi za Pomurje, saj je ena od naših najpomembnejših razvojnih priložnost, zato želimo, da se našo regijo kakor tudi ostale enakovredno obravnava. Naj se torej upošteva, kako pomemben za razvoj je ravno turizem,« poudari vodja Kluba pomurskih poslancev. Minister Zdravko Počivalšek je pozdravil Židanovo pobudo o posebni promociji manj prepoznavnih območij, na STO pa so pojasnili, da je to le začetek promocijske akcije.


Tudi pri zahvalnem preletu letal nad slovenskimi bolnišnicami dlje od Maribora niso leteli. »Spet se je pokazalo, da se moramo Pomurci bolje organizirati sami, kar bo tudi vodilo Kluba pomurskih poslancev. V tem času mi je, če lahko tako povem, naprej prišla misel o tem, kako je Ljubljana Prekmurje pred sto leti spregledala. Takrat so se morali tukajšnji ljudje sami organizirati in dokazati, kam spada Prekmurje. Zdaj je Ljubljana Pomurje znova spregledala. Naj nam je to dodatna spodbuda, da moramo sami več narediti, da moramo biti bolj glasni in bolj ponosni na to, kar smo in kar imamo.«
Čeprav pomurski poslanci prihajajo z obeh političnih polov, tako Židan, ti vedno stopijo skupaj: »Eno so politične opcije, drugo je, ko gre za Pomurje. Ne glede na vse se med seboj dobro razumemo, spoštujemo, dobro sodelujemo in znamo stopiti skupaj, ko gre za pomembne zadeve za našo regijo.«

jožef horvat
Nataša Juhnov
Jožef Horvat meni, da Ljubljana pogosto do Pomurja ne vidi.

Ljubljana do Pomurja pogosto ne vidi
Ko sem videl zemljevid zahvalnega preleta letal ob koncu epidemije v zahvalo vsem za skupne napore za zajezitev širjenja novega koronavirusa in da je pri tem izpadlo Pomurje, sem takoj poklical ministra za obrambo in svojega strankarskega kolega Mateja Tonina in ga povprašal, kaj se dogaja, nam je povedal Jožef Horvat, poslanec NSi. Tonin mu je pojasnil, da je bila ideja ameriškega vojnega letalstva, da v zahvalo tistim, ki so bili vključeni v aktivnosti proti širjenju bolezni covida-19, simbolično preletijo slovensko ozemlje. »Da pa ne bi izgledalo kot ameriška okupacija, so se jim pri preletu pridružila slovenska letala, pilatusi, kar so izvedli kot del rednega usposabljanja Slovenske vojske.«
Zaradi ogorčenja med ljudmi, ki se je zaznalo ob preletu, ko so bili izpuščeni določeni deli slovenskega ozemlja, so se na obrambnem ministrstvu odločili, je povedal Horvat, da bo Slovenska vojska v kratkem v okviru rednega usposabljanja svojih enot organizirala še en prelet nad celo Slovenijo.
Horvatu se prav tako zdi nedopustno, da so v slovenski promocijski turistični akciji izpustili Pomurje: »Mene, ki se vedno zavzemam za Prekmurje in Pomurje, boli, zelo boli, če se to dogaja, in treba bo narediti vse, da do tega ne bo prihajalo. Večkrat sem že opozoril, da Ljubljana pogosto do Pomurja ne vidi. Zaradi tega pa so ti kraji marsikdaj prikrajšani.«
Kolikor bo trajala ta vlada, si bo poslanec NSi prizadeval, da se čim več infrastrukturnih projektov pripelje v našo pomursko regijo: »V zadnjih dneh smo se že dvakrat sestali z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem in načrtujemo, da še ta mesec obišče Pomurje.« Horvat sklene, da bo treba v Pomurje pripeljati še kakšnega ministra, da se v svojih resorjih bolje seznanijo s situacijo na terenu.

dejan-židan klub-pomurskih-poslancev