vestnik

Spor zaradi Črnca končal na sodišču. Svetnik Radman nad inšpektorico Maroša

ABE, 11. 3. 2022
Nataša Juhnov
Svetnik Anton Radman pa se je v razpravi obregnil ob delo Alenke Maroša, inšpektorice medobčinskega inšpektorata občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana.
Aktualno

Občina Velika Polana terja od črenšovske občine 19.600 evrov odškodnine.

Vera Markoja, županja Občine Črenšovci, je svetnike občinskega sveta na zadnji seji seznanila, da je Občina Velika Polana vložila odškodninski zahtevek proti črenšovski občini zaradi lanskega izpusta komunalnega blata v potok Črnec. Velikopolanska občina je po besedah Markojeve v tožbi zapisala, da je Občina Črenšovci kršila izrečene ukrepe inšpektorata za okolje in prostor in opustila dolžnostno ravnanje v zvezi s preprečevanjem izpuščanja prekomernih in škodljivih emisij v potok Črnec. Zaradi izpusta komunalnega blata v potok od črenšovske občine terja 19.600 evrov odškodnine.

6ccef965032df44056f9716397c3da5a
Ines Baler
Črenšovska županja Vera Markoja

jaklin_foto
Arhiv vlade RS
Damijan Jaklin

Med obnovo čistilne naprave v Trnju je pri izvajanju gradbenih del v prvi polovici julija 2021 namreč prišlo do obsežnega izpiranja komunalnega blata v vodotok in s tem onesnaženja Črnca. Odvetniška pisarna Senica, ki v tožbi zastopa velikopolansko občino, je v tožbi prav tako zapisala, da je zaradi izpusta komunalnega blata v potok še danes ogroženo življenje občanov Občine Velika Polana in drugih ljudi ter da je popolnoma uničen habitat na tem območju.

Po besedah županje je sodišče na prvi stopnji Občini Črenšovci naložilo, da prepreči nadaljnje odtekanje onesnažene fekalne vode v Črnec. Tožena občina sicer že od 12. julija lani izvaja varovalne ukrepe, ki ji jih je naložil inšpektorat za okolje in prostor, na vloženo tožbo, tako Vera Markoja, pa so poslali obsežen odgovor. V Črenšovcih so tožbeni zahtevek sosednje občine označili za neutemeljenega, saj da ne izpuščajo več nefiltrirane odpadne vode v Črnec, in k svojemu odgovoru priložili več dokazil, tudi od inšpekcijskih služb.

IMG-92a18f627f93e285d77bd8f24be03059-V
Vestnik.si
Med obnovo čistilne naprave v Trnju je prišlo do onesnaženja potoka Črnca.

Tožnica se je pritožila

Okrožno sodišče v Murski Soboti pa v začasni odredbi, ki jo je izdalo, ni sledilo predlogu Občine Velika Polana, da sodišče črenšovski občini naloži plačilo 19.600 denarne kazni oziroma odškodnine zaradi stroškov, ki jih je tožeča občina imela z odpravljanjem posledic onesnaženja. Interese črenšovske občine na sodišču zagovarja odvetnik Lovro Pratnekar, Vera Markoja pa je na zadnji seji občinskega sveta še postregla s podatkom, da se je tožeča občina pritožila na odločitev okrožnega sodišča. Primer je tako zdaj v obravnavi na višjem, drugostopenjskem sodišču v Mariboru.

Občina Velika Polana je tožbo na prvostopenjsko sodišče vložila konec decembra 2021, čeprav je velikopolanski župan Damijan Jaklin julija lani na družbenih omrežjih objavil, da ne gre za spor med občinama, ker so nekateri mediji poročali, da je zaradi onesnaženja potoka Črnec prišlo do spora med občinama Črenšovci in Velika Polana. »Naša primarna skrb je varovanje okolja in pitne vode, zato želimo, da se zadeve čim prej sanirajo,« je takrat še objavil Jaklin.

Na velikopolanski občini smo vprašali, zakaj so se vseeno odločili za tožbo, če je župan sam objavil, da ne gre za spor med občinama, vendar do oddaje članka v tisk odgovora nismo prejeli.

Presenečeni nad tožbo 

Črenšovski občinski svetniki so bili v razpravi presenečeni nad tožbo, saj da je že tudi Agencija za okolje večkrat ugotovila, da je za slabo stanje in onesnaženost Črnca odgovornih več občin, ne le črenšovska. Med drugim tudi velikopolanska občina. Svetnik Anton Radman pa se je v razpravi obregnil ob delo Alenke Maroša, inšpektorice medobčinskega inšpektorata občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana, za katero je menil, da je zavzela stališča njene domicilne občine, to je Velike Polane.

V odgovoru za Vestnik.si je Maroševa glede očitkov pojasnila, da je medobčinski inšpektorat krajevno pristojen za nadzor nad občinskimi odloki za območje petih občin, med njimi tudi za Občino Črenšovci in Občino Velika Polana. »Nadzor nad vodotoki spada v stvarno pristojnost državne inšpekcije. Kljub temu smo, zaradi bojazni onesnaženja virov pitne vode, skupaj z medobčinsko upravo občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje opravili ogled onesnaženja potoka Črnec. Ugotovitve so bile poslane obema občinama, Črenšovci in Velika Polana, ter državni inšpekciji.«

črenšovci velika-polana spor sodišče