vestnik

Od ponedeljka dovoljeno prehajanje med občinami, v veljavi pa ostaja policijska ura

Vestnik/STA, 11. 2. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po četrtkovi seji vlade so predstavili nekatere sprejete odločitve. V sladu z načrtom sproščanja ukrepov se celotna država nahaja v tako imenovani oranžni fazi.

Povprečno število potrjenih primerov v zadnjih sedmih dnevih je bilo 837, pogoj za prehod v oranžno fazo je bil manj kot tisoč potrjenih primerov. V bolnišnicah je trenutno 828 pacientov, pri čemer je bil tudi v tej kategoriji pogoj manj kot tisoč.  

Nekatere ključne novosti je tako predstavil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec: S ponedeljkom (15. februar) se bo tako spremenil odlok, ki ureja testiranje za uporabo žičniških naprav na smučišču. Tako od ponedeljka naprej veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, medtem ko doslej negativni test ni smel biti starejši od 24 ur. Tudi za primer avtošol bo za inštruktorje veljal negativni test, ki ni starejši od treh dni, za uporabnike pa bo dovolj negativni test, ki ni starejši od treh dni. V teh primerih veljavnosti testa niso podaljšali na sedem dni, ker gre po besedah Vrotvca za manjši prostor, kjer je večja možnost prenosa okužb. Taksisti  bodo morali imeti negativni test, ki ni starejši od treh dni. Delovanje javnega potniškega prometa bodo po besedah Vrtovca prilagodili odpiranju šol. Za smučarje, avtošole in taksiste ne bodo potrebni negativni testi za tiste, ki so že preboleli covid-19, in za tiste, ki so bili cepljeni.

kranjska-gora, sneg, sneženje, smučanje, žičnica, kekec, mojca
STA
Slika je simbolična

Ajda Cuderman, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je predstavila spremembe glede odloka o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom. Tako bodo od ponedeljka dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev. Nov odlok od potrošnikov prav tako več ne bo zahteval negativnega testa za koriščenje storitev. 

Učenci se vračajo v šolske klopi

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodne države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja.
V srednje šole pa se v ponedeljek vrača približno 11.000 dijakinj in dijakov gimnazij in srednjih šol ter približno 650 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih, je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Pouk v osnovnih šolah bo potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah za učence vseh razredov, učenci učilnic ne bodo menjavali. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učence še naprej ne bodo izvajale dejavnosti zunanjih izvajalcev. Učenci bodo malicali v matičnih učilnicah, kosila pa naj šole organizirajo tako, da bo med učenci čim manj mešanja, je naštel Orehovec.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov
Ekonomska šola Murska Sobota

Policijska ura ostaja

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil spremembe odloka o omejitvi gibanja, ki prav tako začnejo veljati s ponedeljkom. Tako od ponedeljka naprej ne bo več omejitev prehoda med občinami ali statističnimi regijami. Bo pa ostala v veljavi tako imenovana policijska ura. Prav tako je spet dovoljeno zbiranje do deset ljudi. 

ukrepi trgovina covid