vestnik

V rdečih regijah maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane

Vestnik, 16. 10. 2020
Nataša Juhnov
Slovenski škofje so izdali navodila v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije koronavirusa.
Aktualno

Slovenski škofje so izdali navodila v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije koronavirusa, ki danes stopajo v veljavo.

Svete maše z ljudstvom so v župnijah iz statističnih regij, ki so označene z rdečo, do nadaljnjega odpovedane, dovoljene pa so zasebne maše duhovnika brez vernikov. Dovoljena je tudi duhovna oskrba vernikov. Verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, lahko zaradi izrednih razmer prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše. Prav tako lahko duhovniki določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure, še posebej ob nedeljah, ko lahko vernikom podelijo sveto obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za potrebe Cerkve in prejmejo oznanila. Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature, vsak, ki vstopi v cerkev, pa je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v cerkev je obvezno razkuževanje rok, ohranjanje medosebne razdalje in nošnja zaščitne maske. 

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Slovenski škofje so izdali navodila v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije koronavirusa.

Navodila pravijo, naj bodo cerkve odprte za osebno molitev vernikov, pri čemer je lahko v cerkvi naenkrat največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije. Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedovancem in spovednikom ter se spovednico redno prezračuje in čisti. Krsti, poroke, prva sveta obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko bo preklican vladni odlok, cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem vladnih navodil, verouk pa se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Vsa župnijska srečanja, kot so duhovne vaje in zakonske skupine, se izvajajo na daljavo. 

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Slovenski škofje so izdali navodila v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije.

V župnijah iz statističnih regij, ki so označene z oranžno, potekajo do nadaljnjega maše z največ deset verniki, v to število pa so vključeni tako verniki kot duhovnik. Svete maše so lahko samo v cerkvah in kapelah, izjemoma v drugih prostorih. Udeležijo se jih lahko le zdravi verniki brez simptomov okužbe dihal, ki ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Ob vstopu si je treba razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in upoštevati medosebno razdaljo, prav tako morajo verniki udeležbo pri sveti maši predhodno najaviti duhovniku. Vsi prisotni morajo ob vstopu v cerkev oddati svojo telefonsko številko, ki jih duhovnik hrani 30 dni, na zahtevo pa jih izroči pristojnim državnim ustanovam. Udeleženci in duhovnik morajo ves čas obreda nositi maske, vzdrževati medosebno razdaljo vsaj dva metra ter si ob prihodu in odhodu razkužiti roke. Med duhovnikom in verniki naj bo med sveto mašo razdalja vsaj tri metre, razen pri svetem obhajilu. Med sveto mašo prav tako ni zborovskega petja, izjemoma lahko sodeluje organist. Opusti se rokovanje ob pozdravu miru, vernikom pa je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito prezračiti, cerkve pa naj ostajajo odprte za osebno molitev vernikov, pri čemer je lahko naenkrat v cerkvi največ deset vernikov, ki morajo upoštevati priporočila za preprečevanje epidemije. 

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Slovenski škofje so izdali navodila v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije koronavirusa.

Do preklica je v oranžnih statističnih regijah dovoljeno izvajanje kateheze oziroma verouka v skladu z državnimi navodili za osnovne šole. 

slovenska-škofovska-konferenca navodila-slovenskih-škofov