vestnik

Stare cunje, vejevje, tudi televizor

Janko Votek, 19. 2. 2019
Nataša Juhnov
Nekdo se je očitno lotil zgodnjega »spomladanskega čiščenja«. 
Aktualno

Lastnico kmetijskega zemljišča iz Lipovec je pristojna komunalna inšpektorica obvestila, da je na njenem zemljišču kup komunalnih in tudi nevarnih tehničnih odpadkov. Odločbe o odstranitvi ni dobila, so jo pa pozvali, da v določenem roku smeti na svoje stroške odstrani, sicer ji bodo izdali odločbo o odstranitvi, v skrajnem primeru bodo odpadki odstranjeni na njene stroške, plačati pa bo morala globo.

Njiva leži v k. o. Murska Sobota ob Ledavi, takoj za rakičanskim mostom, in jo je obravnavala soboška občinska inšpekcija. Po zakonu o varovanju okolja je namreč tako, da mora lastnik zemljišča poskrbeti za odstranitev odpadkov, četudi jih ni sam odložil. Omenjena starejša lastnica bi bila v brezizhodnem položaju, saj sama nima ne mehanizacije ne traktorja, da bi odpadke odpeljala z roba njive oziroma zaščitnega gozdnega pasu ob njivi. V tem primeru je ravnal odgovorno najemnik zemljišča in je konec prejšnjega tedna odpadke odstranil.


182c6d791869ccd8522de2fc5c52a376
Nataša Juhnov
Rakičanska njiva se je neodgovornežu zdela primerna, da odvrže smeti.


S formalnega vidika je zgodba do tod čista. Se pa odpira vprašanje, ali je res treba takoj obremeniti lastnika in mu naložiti čiščenje. V tem primeru še ni bilo izdane odločbe, so nam zapisali v odgovoru v Mestni občini Murska Sobota. Na drugi del vprašanja, ali so skušali kakor koli identificirati dejanskega lastnika odpadkov, pa nam niso odgovorili. In to je problem. Z zakonsko rešitvijo, kot jo imamo, je zagotovljeno »učinkovito« odstranjevanje divjih odlagališč na kmetijskih zemljiščih, vendar so za to dolžni poskrbeti tisti, ki »zelenega kriminalnega dejanja« niso storili. V večini primerov bi se dejanski povzročitelj, v tem primeru verjetno kak urbani vaščan iz bližnjega Rakičana, dal odkriti. Toda to že zahteva napor, saj je treba prebrskati smeti, da bi našli sled (kak naslovljen prospekt), iz katere lahko razberemo povzročitelja. Ker tega nihče ne počne, so na udaru kmetje. Po teh pljuvajo sprehajalci na poljski poti, ki želijo uživati ob žvrgolenju ptic in poslušanju žuborenja zdaj že čiste Ledave.

odlagališče globa MURSKA SOBOTA