vestnik

Srečali so se ljubitelji stare kmetijske tehnike in starodobnih vozil

Marina Vrbnjak, 21. 8. 2019
Marina Vrbnjak
Tokrat so festival kmetijske mehanizacije organizirali že petnajsto leto.
Aktualno

Več kot sto ljubiteljev starodobne kmetijske mehanizacije se je minulo nedeljo zbralo na 15. Festivalu kmetijske tehnike pri muzeju Društva Oldtimer Stara Gora v Bolehnečicih.

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Oldteimer Stara Gora skrbi za ohranjanje in varovanje tehnične in kulturne dediščine. Aktivno so vključeni v delovanje nacionalne zveze starodobnih vozil Slovenije (SVS) in preko nje v mednarodno zvezo FIVA. Vsako leto organizirajo več srečanj starodobnikov, kot so Mopedovo srečanje, Kolesarsko srečanje, Motoristično srečanje in drugo.

IMG-a893a9b3e359482b2ee24a2abc65f3bf-V
Marina Vrbnjak
Pogostili so jih pri družini Kukovec v Kraljevcih

Minulo nedeljo so organizirali petnajsto srečanje ljubiteljev kmetijske mehanizacije. Dogodka so se udeležila skorajda vsa slovenska društva starodobnikov, pridružili pa so se jim tudi prijatelji dveh klubov iz sosednje Avstrije: Oldtimer Fanclub Steyer Radkensburg in Tractor Oldtimer Club Vogau.

S starodobnimi traktorji so se v dopoldanskih urah odpravili na krožno vožnjo med katero so se najprej ustavili pri Turizmu na vasi Žinko v Moravskem vrhu. Kasneje so se ustavili še pri Gostišču Ploj v Smolincih, kjer so se po kosilu pomerili še v družabnih igrah. Nazadnje pa so obiskali še družino Kukovec Franca v Kraljevcih, od koder so se vrnili na zaključek celodnevnega druženja do tehnično - etnološkega muzeja v Bolehnečice.

IMG-63f0c9be5381451ef7e06eaaf9ac9f4d-V
Marina Vrbnjak
Zbralo se je več kot sto ljubiteljev starodobne kmetijske mehanizacije.

Leta 2013 so člani društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine OLDTIMER Stara Gora v Bolehnečicih odkupili kmečko hišo z gospodarskim poslopjem z namenom, da si tam uredijo klubske prostore in tehnični muzej. Trenutno so na približno 1600 m² razstavnih prostorov na ogled postavljena starodobna kolesa, šivalni stroji, mopedi radijski in televizijski sprejemniki, tovorna vozila in traktorji. Zbirajo tudi razne pripomočke in orodja, ki so se uporabljala pri kmečkih opravilih in v obrti.

oldtimer-stara-gora kmetijska-mehanizacija bolehnečici