vestnik

(STAVKA) "Stavkovne zahteve so upravičene"

I. B., M. Ha., 9. 3. 2022
Jure Zauneker
Stavka učiteljev
Aktualno

Stavki se je priključilo 57 vzgojno-izobraževalnih zavodov v Pomurju

Stavko Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je podprlo več kot 91 odstotkov vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so o tem glasovali. Med stavkovnimi zahtevami so v ospredju zvišanje plač strokovnim delavkam in delavcem, administrativnemu, tehničnemu in računovodskemu osebju glede na že dogovorjena zvišanja plač drugim poklicnim skupinam v javnem sektorju in zahteva za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki jim to pripada.

beltinci, stavka-učiteljev-na-beltinski-šoli
Jure Zauneker
Stavka učiteljev na Beltinski šoli.

Kot pravi sindikalna zaupnica na OŠ Sveti Jurij Marjeta Šinko, so plače v vzgoji in izobraževanju zaostale za plačami zaposlenih na primerljivih delovnih mestih v drugih poklicnih skupinah v javnem sektorju. 
Za stavko so se odločili, ker vlada in ministrstvo za izobraževanje doslej nista izkazala nobenega interesa za pogovore. »Pogajajo se z vsemi, s policisti in zdravniki, le z nami se nočejo,« pravi Šinkova. Izvedli so vse aktivnosti, ki jih je sprejel stavkovni odbor SVIZ-a OŠ Sveti Jurij, o stavki pa so pravočasno obvestili starše vrtčevskih otrok in učencev kot tudi same učence ter jih prosili za razumevanje. Šola je bila danes zaprta, za nujne primere, ko bi se sicer otroci znašli v tveganih razmerah iz vidika njihove varnosti, pa so zagotavljali nujno varstvo otrok do 3. razreda. Varstvo so potrebovali en učenec in trije vrtčevski otroci.
Stavki so se pridružili tudi zaposleni na OŠ Gornja Radgona skupaj s Podružnično šolo dr. Janka Šlebingerja. Za stavko se je po anketi opredelilo 88 odstotkov zaposlenih. "V šoli smo zagotovili nujno varstvo vsem učencem, katerih starši so izrazili to potrebo, prisotnih jih je bilo 9," je povedala tamkajšnja sindikalna zaupnica Simona Wolf Kolarič. "Stavkajoči se strinjamo z vsemi stavkovnimi zahtevami SVIZ-a in si želimo čim uspešnejšo komunikacijo z vlado," je še dodala.
V murskosoboškem območnem odboru SVIZ so na naše poizvedovanje dejali, da se je stavki priključilo 57 zavodov. Od tega so se s transparenti pred zgradbe odpravili zaposleni v sedmih vrtčevskih zavodih, 39 osnovnih šolah, osmih srednjih šolah in treh glasbenih šolah. Prijav za nujno varstvo pa po besedah Marjane Kolar, predsednice odbora, ni bilo veliko. 

beltinci, stavka-učiteljev-na-beltinski-šoli
Jure Zauneker
Na OŠ Veržej je pouk potekal normalno, čeprav se zaposleni strinjajo s stavkovnimi zahtevami.

Stavki se niso pridružili vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v Pomurju. Med tistimi, ki so danes normalno delovali, je bila Osnovna šola Veržej. Ravnateljica Marija Ferenc je izpostavila, da zaposleni stavke niso izglasovali. "Zavedamo se, da otrok ne moremo in ne smemo postaviti na cesto, mi smo dolžni zanje poskrbeti. Je pa mnenje večine zaposlenih, da so stavkovne zahteve upravičene. Nedopustno je, da moramo skupini J izplačevati razliko do minimalne plače. Vendar se nam način, ki ga je ubral sindikat za izpolnitev zahtev, ne zdi pravi,« pojasnjuje odločitev. Meni, da bi se za zvišanje plač morali boriti tisti, ki so za to plačani, in ne na plečih staršev, učiteljev in otrok.
Matej Gider
Za stavko so se odločili tudi na OŠ Sveti Jurij.
stavka sviz