vestnik

Stečaj Aruma: V službi naj bi bilo ostalo 18 delavcev, tudi bivši direktor Gomboc

Majda Horvat, 22. 8. 2019
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc
Aktualno

Stečajni upravitelj podjetja Arum Igor Bončina konec julija ni poznal dejstev, ki bi v stečajnem postopku lahko bremenila lastnika.

Stečajni upravitelj podjetja Arum Igor Bončina je stečajni senat murskosoboškega okrožnega sodišča zaprosil za soglasje za zaposlitev 18 delavcev v mesecu avgustu, ki bodo opravili različne naloge, njihovo število pa se bo postopoma zmanjševalo. Na priloženem seznamu delavcev in delavk, ki ga je stečajni upravitelj priložil vlogi za pridobitev soglasja sodišča za zaposlitev delavcev v stečajnem postopku, pa nekateri že opozarjajo na dve imeni, in sicer na Dušana Gomboca, donedavnega direktorja in lastnika Aruma, ter Daša Gomboca. Stečajni upravitelj je Dušana Gomboca zadržal z namenom organizacije in pomoči upravitelju, za kar bo prejel bruto plačo v višini 1.750 evrov, Dašo Gomboc pa bo opravljal delo v trgovini oziroma komerciali, njegova bruto plača pa bo 1.450 evrov. Ob tem je seveda treba spomniti na vprašanje, ali je lastnik podjetja pred uvedbo stečaja sprejel kakšno odločitev, ki bi lahko bila sporna in bi stečajni upravitelj zato zoper njega sprožil postopek. Bončina je o tem zadnjega julija že izjavil, da mu taka dejstva niso poznana in da se bo to videlo šele pozneje. Izpostavil pa je, da bodo raziskali posojilo, ki ga je lastnik najel in vložil v podjetje, ko mu je začelo zmanjkovati osnovnih sredstev.

664145c0f6cc50242c932d700caa24a4
Nataša Juhnov
Stečajni upravitelj Aruma Igor Bončina je sodišče zaprosil za soglasje za zaposlitev 18 delavcev.

In katera delovna mesta je stečajnik ohranil? Pripravo podatkov za uveljavitev pravic delavcev, ureditev kadrovske evidence za arhiviranje in inventuro bo opravljalo šest delavcev, pripravo in skladiščenje osnovnih sredstev ter opreme pet, obdelavo finančnih in računovodskih listin dva, za delo v prodajalnah so potrebni trije delavci, ob tem, da se bo ukinila prodajna enota v Ljubljani in ohranila v Murski Soboti, za urejanje zalog trije in za čiščenje eden delavec. Ob tem stečajni upravitelj predlaga še sklenitev dveh podjemnih pogodb z zunanjimi izvajalci. Skupaj znašajo stroški delavcev za avgust nekaj manj kot 32 tisoč evrov. 

495da9181079f46f14a4969ad71d4376
Nataša Juhnov
Za Arum v stečaju dela 18 delavcev. Fotografija je simbolična.

Ob tem spomnimo, da je zaradi stečaja Aruma delo izgubilo 243 delavcev, v odpovednem roku pa je nedokončano delo opravilo 198 delavcev. Nekateri so namreč bili ob uvedbi stečaja na dolgotrajni bolniški, nekateri pa so sami takoj dali odpoved in si našli novo zaposlitev.

mura Arum stečaj igor-bončina dušan-gomboc