vestnik

Stečajni upravitelj ni po volji družine Jožefa Pavlinjeka 

Majda Horvat, 16. 7. 2018
Nataša Juhnov
Inoks je končal v stečaju avgusta 2016. 
Aktualno

Osebno premoženje se je znašlo v jami brez dna zavoženih poslov podjetij družine Pavlinjek, ki so skoraj vsa končala v stečaju 

Osebni dolg podjetnika Jožefa Pavlinjeka znaša 815.683 evrov. Toliko namreč skupaj znašajo prijavljene in priznane terjatve v postopku osebnega stečaja, glavnina teh pa je povezana s posli družinskih podjetij, ki so skoraj vsa končala v stečaju. Najvišji posamični znesek sta prijavila upnika Banka Intesa Sanpaolo iz Kopra v višini 375 tisoč evrov ter Ledava iz Ljubljane v višini 313 tisoč evrov. Osebni stečaj je lani predlagal eden od upnikov, teči pa je začel šele januarja letos in potem, ko je bila zavrnjena pritožba dolžnika na sklep o začetku postopka.

Tako kot v drugih postopkih in stečajih podjetij družine Jožefa Pavlinjeka, na primer podjetja Ecos, ki ima v lasti lendavsko bioplinarno, ali Inoks ali Prve IP, pa brez pritožb ne gre niti v tem primeru. Jože Pavlinjek mlajši ter lastniško povezani družbi Natur investicije, Ecos invest in Ecos center so s pritožbo na višje sodišče spodbijali delo stečajnega upravitelja Mirana Kosa. Posledično pa naj bi bil dodeljen tudi drug sodnik ali celo sodišče. Višje sodišče je junija letos pritožbo zavrnilo, tako da se postopek osebnega stečaja nadaljuje na murskosoboškem sodišču.
Stečajni upravitelj in njegovo delo torej ni po volji družine Pavlinjek. Morda zato, ker je v poročilu napovedal, da bo spodbijal oziroma preveril darilne pogodbe ter razdružitve premoženja med družinskimi člani v preteklih letih, vtaknil pa se je tudi v prodajo čolna za 800 evrov, čeprav naj bi bil na trgu vreden desetkrat več.

In koliko premoženja je stečajni upravitelj sploh našel pri dolžniku? Jožef Pavlinjek naj bi imel tekoči račun odprt na banki v Italiji, vendar po navedbah v zadnjem poročilu stečajnemu upravitelju ni predal številke. Prav tako je lastnik ali solastnik nepremičnin, katerih ocenjena vrednost po Gursu znaša 381 tisoč evrov. Razen še nekaj sklenjenih osebnih zavarovanj, ki jih bo mogoče vnovčiti v stečajnem postopku, stečajni upravitelj drugega premoženja dolžnika ne navaja.