vestnik

Številni zdravstveni domovi uvajajo obvezne maske, kako je v soboškem zdravstvenem domu?

Rok Šavel, 21. 7. 2022
Nataša Juhnov
Maske v ZD Murska Sobota zgolj priporočene.
Aktualno

Zaradi slabše epidemiološke slike je uporaba obveznih zaščitnih mask že obvezna v več zdravstvenih domovih po Sloveniji.

Število okužb s covidom v zadnjih tednih v Sloveniji bliskovito narašča, zato vse več zdravstvenih domov ponovno uvaja ukrep obveznih zaščitnih mask za vse obiskovalce, od danes so maske obvezne tudi v največji zdravstveni ustanovi na primarni ravni v državi - v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer ob tem opozarjajo tudi na pravilno namestitev maske. Maske so sicer obvezne tudi v ZD Maribor, Koper, Izola, Novo mesto, Krško, Slovenj Gradec, Kranj, Bohinj, Jesenice, Radovljica, Škofja Loka in Tržič.


V ZD Murska Sobota brez mask


V Zdravstvenem domu Murska Sobota uporaba zaščitnih mask zaenkrat ostaja zgolj priporočilo, nam je pojasnila direktorica Edith Žižek Sapač in poudarila, da pa zdravstveno osebje večinoma že uporablja zaščitne maske med svojim delom. Direktorica obenem opozarja obiskovalce, da naj na pregled k zdravniku in na ostale zdravstvene storitve prihajajo naročeni, v primeru simptomov pa naj se osamijo in opravijo samotestiranje ter o rezultatu testa, če je ta pozitiven na okužbo s covidom, obvestijo osebnega zdravnika. So pa maske obvezne v Splošni bolnišnici Murska Sobota tako za zaposlene kot za paciente, ob tem so tudi obiski omejeni na eno zdravo osebo na dan, za največ 15 minut med 14. in 16. uro.

Bližamo se vrhu

Po napovedih matematika Janeza Žiberta, ki je član strokovne skupine pod vodstvom epidemiologa Maria Fafangla, se bo poletni val počasi umiril in bomo vrh dosegli do konca julija. "Kaj se bo zgodilo potem, je še nejasno. Ena možnost je, da bomo ostali na platoju (kot na primer Nemčija in Avstrija) in bo naraščanje počasnejše, druga pa, da se bodo krivulje obrnile navzdol (kot na primer v Italiji)," je zapisal na družbenem omrežju Twitter in dodal, da je stanje v bolnišnicah resno, a ne kritično. Po napovedih do konca meseca ne bi smelo biti več kot 350 bolnikov zaradi covida v bolnišnicah, je še zapisal strokovnjak. Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno v bolnišnicah 319 bolnikov, od tega 75 zaradi covida in 228 s covidom. Na intenzivni negi je 16 bolnikov, od tega 9 zaradi covida in sedem bolnikov s covidom. V soboški bolnišnica je trenutno 16 bolnikov na akutnem oddelku.

zd-murska-sobota zaščitne-maske edith-sapač-žižek covid