vestnik

Štirinajstdnevna incidenca v Pomurju je 1487, paciente iz SBMS sprejemata UKC Maribor in SB Ptuj

Vestnik, 10. 11. 2020
Nataša Juhnov
Po podatkih covid-19 sledilnika je v SBMS danes hospitaliziranih 151 bolnikov s koronavirusom,
Aktualno

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, vodja covidnega oddelka Splošne bolnišnice Ptuj Primož Horvat in vladni govorec Jelko Kacin so na novinarski konferenci predstavili aktualno stanje, povezano z epidemijo koronavirusa.

Vladni govorec pravi, da bo jutrišnji dan ključen za to, da bomo vedeli, kaj se dogaja s številom okužb v tem tednu. Od občin v pomurski regiji je podal število okužb v ponedeljek za Gornjo Radgono, kjer so potrdili 12 okužb, v Rogašovcih pa so jih zabeležili 15. 

Pomurska regija je imela včeraj drugo najvišjo štirinajstdnevno incidenco med vsemi regijami, in sicer 1487 okužb na deset tisoč prebivalcev. Višjo imajo le v gorenjski regiji. Kacin je dejal še, da je hitro naraščanje potrjenih primerov okužb tudi velik izziv za Splošno bolnišnico Murska Sobota. Jutrišnji gost na konferenci bo zato strokovni direktor Danijel Grabar. 

jelko Kacin
Bobo
Jelko Kacin

Robert Carotta je pojasnil, da je ponedeljek odražal sliko zadnjih štirinajst dni. "Število umrlih ne narašča, kljub številnim sprejemom v bolnišnice. Se pravi, da zdravstvo deluje. Prej smo govorili o prenatrpanosti Gorenjske in Koroške, zdaj je ta plato dosegla murskosoboška bolnišnica," dodaja. Razložil je še, da premestitev bolnikov med bolnišnicami poteka v skladu z dogovorom med zdravniki in bolnišnicami, sam pa je v vlogi koordinatorja. SBMS je pred dnevi dosegla plato, Splošna bolnišnica Ptuj in UKC Maribor pa zaenkrat še uspeta sprejemati paciente, premeščene iz pomurske regijske bolnišnice. Carotta pravi, da je v bolnišnicah trenutno še vse pod kontrolo, zdržati pa moramo še kakšen dober teden. 

Carotta še pravi, da so glede na pogovor s strokovnim direktorjem SBMS, v druge bolnišnice premestili toliko pacientov, za kolikor jim je primanjkovalo postelj. Ocenil je, da je bilo to okrog deset bolnikov. 

Po podatkih covid-19 sledilnika je v SBMS danes hospitaliziranih 151 bolnikov s koronavirusom, v intenzivni enoti jih je 23, na respiratorju pa jih je 14. Odpuščenih je bilo 10 ljudi, umrli pa sta dve osebi. 

koronavirus aktualna-situacija jelko-kacin