vestnik

Štirje okuženi iz soboške bolnišnice v samoizolaciji, zaščitne opreme do nadaljnjega dovolj

Vestnik.si, 27. 3. 2020
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

V skladu z državnim načrtom bodo po zapolnitvi zmogljivosti v drugih bolnišnicah bolnike s koronavirusno boleznijo 19 nameščali tudi v soboško bolnišnico. Za zdaj jih še ni.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri četrtem sodelavcu, ki pa v zadnjem času praktično ni imel stikov s pacienti. Zdaj je v samoizolaciji. Testi sodelavcev, ki so bili z njim v stiku, so bili negativni, odrejeno jim je bilo samoopazovanje na domu. Skupno so v bolnišnici potrdili okužbo pri štirih zaposlenih, vsi so v samoizolaciji, njihovo stanje pa je po besedah strokovnega direktorja bolnišnice Daniel Grabarja stabilno oziroma nimajo večjih težav, so sporočili iz SBMS.

urgenca, rakičan, zdravila, medicina, sb murska sobota, bolnica, bolnišnica
Marina Vrbnjak
Splošna bolnišnica Murska Sobota.

Za zadnjega okuženega sodelavca je Grabar povedal, da je delal v skrajšanem delovnem času in na oddelku, kjer zaradi odpovedi nenujnih storitev v tem času praktično ni imel stikov s pacienti. Zato morebitne okužbe niso preverjali pri bolnikih, so jo pa pri zaposlenih, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku. Vsi brisi pri pacientih, ki so jih obravnavali ta teden, so bili negativni.

Pacienti navodila o ravnanju ob pojavu virusa večinoma spoštujejo, le na kirurški oddelek dejavnosti še prihajajo posamezniki, ki ne ustrezajo stopnji nujnosti. Izbrane zdravnike so zato z dopisom znova seznanili o načinu delovanja med epidemijo.

V bolnišnici obravnavajo vse paciente, ki potrebujejo hospitalizacijo, vsem, kjer je to strokovno utemeljeno, pa odvzamejo bris. Do rezultata testiranja, kar lahko traja tudi do 16 ur, ostanejo v Enoti covid-19, ki je namenjena pacientom s sumom na okužbo s covidom-19. V skladu z državnim načrtom bodo po zapolnitvi zmogljivosti v drugih bolnišnicah bolnike s koronavirusno boleznijo 19 nameščali tudi v soboško bolnišnico. Za zdaj jih še ni, so prav tako sporočili iz murskosoboške bolnišnice.

Zaščitne opreme za delo v nespremenjenih razmerah imajo v bolnišnici do nadaljnjega dovolj, ob povečanem pritoku pacientov pa se bo njena poraba povečala, zato so možne donatorje v regiji zaprosili, da jim odstopijo morebitno ustrezno opremo, ki je trenutno ne uporabljajo. Iz bolnišnice se zahvaljujejo vsem, ki so poleg podarjene opreme pokazali visoko mero solidarnosti in povezanosti z zdravstvenimi delavci. To jim, kot poudarjajo v vodstvu, v teh dneh daje še dodatno zavedanje o nujnosti njihovega poslanstva in povezanosti med ljudmi v regiji.

splošna-bolnišnica-murska-sobota virus pacienti