vestnik

Sto let Prekmurja: Kakšen bo logotip? 

Damjana Nemeš, 26. 12. 2018
Osebni arhiv odbora
Člani odbora so izbrali najustreznejši logotip za obeleževanje visokega jubileja. Fotografija Osebni arhiv odbora
Aktualno

Iniciativni odbor za obeleževanje 100. obletnice priključitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu se je sestal na zadnji seji pred jubilejnim letom.

Odbor, ki mu predseduje nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, je na zadnji seji pregledal časovne dogodke, opredeljene v Programu za obeleževanje omenjenega jubileja, ter sprejel logotip, spletno stran ter osnutke zloženke. Člani odbora so izbirali med šestimi prispelimi predlogi logotipa, vendar je bil po njihovem mnenju ustrezen zgolj eden. Ta je sestavljen iz več elementov, in sicer iz števila 100, ki simbolizira slovesno obletnico, preplet dveh ničel ponazarja znak za neskončnost in trajnost, kar utemeljuje povezanost Prekmurja z matičnim narodom. V drugi ničli je opazno tudi srce, ki sovpada s sloganom »Prekmurje v srcu«. Ker gre za visok in pomemben jubilej, je logotip, ki se bo uporabljal kot prepoznavni znak obletnice, obarvan v zlato barvo.



Člani odbora so se seznanili tudi s spletno stranjo, ustanovljeno ravno za namen jubileja, ki bo aktivno začela delovati v začetku leta 2019, na njej pa si bodo lahko bralci ogledali vse dogodke ter ostale pomembne vsebine. Na seji so obravnavali tudi osnutek zloženke, ki jo ob prihodnje leto januarja izdal Pomurski muzej Murska Sobota, seznanili pa so se tudi z aktivnostmi v medijih. Prvi dogodek ob jubilejnem letu bo že 18. januarja 2019, ko bo ob stoti obletnici začetka Pariške mirovne konference predstavljena knjiga Uroša Lipuščka.

93212b85b4921bb29ba0e34febb307e9
Nataša Juhnov
Prihodnje leto bo za Prekmurje jubilejno, v ta namen se bodo zvrstile številne prireditve.

priključitev Prekmurja logotip odbor