vestnik

Štumpf ob svetovnem dnevu bolnikov daroval mašo na Brezju, papež poziva proti evtanaziji

STA, 11. 2. 2020
Nataša Juhnov
Pri Slovenski škofovski konferenci izpostavljajo versko oskrbo v bolnišnicah.
Aktualno

Katoliška cerkev danes obeležuje svetovni dan bolnikov, v okviru katerega bo potekalo romanje bolnikov in ostarelih na Brezje. Tam je mašo ob 10. uri daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Ob dnevu bolnikov je papež Frančišek zdravstvene delavce pozval k zavračanju "kakršnega koli kompromisa v smeri evtanazije in pomoči pri samomoru".

Katoliška cerkev letos obeležuje 28. svetovni dan bolnikov. Slednjih se posebej spomni vsako leto 11. februarja na god lurške Matere božje. Pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) ob omenjenem dnevu izpostavljajo versko oskrbo v bolnišnicah, ki jo nudijo bolnišnični duhovniki. Kot navajajo, je število pastoralnih delavcev v posamezni bolnišnici različno, vseh pa je okoli 30, v kar so vključeni tako duhovniki kot redovniki. Pri tem bolnišnično oskrbo izvajajo zlasti župnijski duhovniki. Cilji tovrstne oskrbe so med drugim obiskovanje in spremljanje bolnikov, dajanje zakramentov, liturgična opravila pri njih in v bolniških kapelah (od 27 bolnišnic ima kapelo 23 bolnišnic,) ter pomoč ob spremljanju, katehezi in oznanjevanju smisla bolezni, trpljenja in smrti, so zapisali pri SŠK.

Papež Frančišek je v poslanici ob svetovnem dnevu bolnikov z naslovom Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek (Mt 11,28), bolnike pozval, naj se v bolezenskih preizkušnjah zatekajo h Kristusu, zdravstvene delavce pa, naj nikoli ne pozabijo, "da so diagnostični, preventivni in terapevtski postopki, raziskave, zdravljenje in rehabilitacija vedno v službi bolnika." Pozval jih je, naj si pri delu vedno prizadevajo "za spodbujanje dostojanstva in življenja vsakega človeka ter zavračanje kakršnega koli kompromisa v smeri evtanazije, pomoči pri samomoru ali zatiranja življenja, tudi v primeru neozdravljive bolezni". "Življenje je treba sprejeti, zaščititi, spoštovati in mu služiti od njegovega začetka do konca: to hkrati zahtevata tako človeški razum kot vera v Boga, stvarnika življenja," je zapisal. Dodal je, da je v nekaterih primerih ugovor vesti "nujna odločitev, če želite dosledno izrekati 'da' življenju in človeku".

cerkev bolniki dan