vestnik

Svetovni dan ledvic: Manj soli za več zdravja

I.B., 14. 3. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Vsako leto ob svetovnem dnevu ledvic društva ozaveščajo na stojnicah. 
Aktualno

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan ledvic. Društvo ledvičnih bolnikov Pomurja in Društvo diabetikov Murska Sobota bosta pripravili stojnico v Splošni bolnišnici Murska Sobota v predprostorih fizioterapije in v trgovskem centru BTC. Na njej bodo delili informativno gradivo in merili krvni tlak. 

Ledvice kot čistilni stroj našega telesa opravljajo eno od ključnih življenjskih funkcij, opozarjajo pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Po ocenah ima v svetu zaradi različnih vzrokov okrog 850 milijonov ljudi kronično ledvično bolezen. Vsako leto zaradi nje umre vsaj 2,4 milijona ljudi. Pomemben vzrok tveganja za kronično ledvično bolezen je akutna ledvična okvara, ki po vsem svetu letno prizadane več kot 13 milijonov ljudi, in kar 85 odstotkov vseh bolnikov je v državah s prebivalci z majhnimi in srednjimi dohodki.



Sicer pa sta obe bolezni pomemben vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti zaradi drugih bolezni in stanj. Med drugim srčno-žilne bolezni, diabetesa, povišanega krvnega sladkorja, debelosti, okužbe z virusom HIV, malarije, tuberkuloze in hepatitisa. So pa tudi letos laboratoriji zdravstvenih domov in bolnišnic, skupaj s podporniki, omogočili brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču. Je pa letošnji svetovni dan ledvic namenjen tudi ozaveščanju o škodljivem vplivu prekomernega uživanja soli. Kuhinjska sol namreč vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ta pa privede do okvare žilja in ledvic.

Shutterstock
svetovni dan ledvic društvo ledvičnih bolnikov Pomurja