vestnik

Takšna so priporočila za izvajanje športnih vadb

D. N., 28. 5. 2020
Igor Napast
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je poleg splošnih priporočil izdal tudi higienska priporočila za izvajanje športne vadbe. Predlaga, da se rekreativne športne aktivnosti v zaprtih prostorih, razen individualne, še ne izvajajo, je pa odločitev o tem odgovornost izključno vseh udeleženih.

NIJZ priporoča, naj bo razpored vadb različnih skupin prilagojen tako, da se vadbe časovno med seboj ne bodo prekrivale, prav tako naj se različne skupine vadečih med seboj ne srečujejo. Vsi rekviziti, oprema in naprave, ki jih bodo vadeči med vadbo uporabljali, morajo biti predhodno ustrezno razkuženi, v športni objekt in na športne površine pa je treba vstopati posamezno na razdalji najmanj 1,5 oziroma dva metra. 

Udeleženci vadb si morajo ob vstopu v športni objekt umiti oziroma razkužiti roke, prav tako morajo to storiti neposredno pred vstopom na športno površino. Razkužila za roke morajo biti na vhodu v objekt in na površine na več vidnih mestih, prav tako v objektu in na površinah ter na izhodu iz objekta. 

koronavirus, razkužilo, razkuževanje rok
Niko Časar
Udeleženci si morajo ob vstopu v športne objekte in na športne površine obvezno razkužiti roke.
Trenerji in udeležencih športnih dejavnosti morajo v zaprtih prostorih nositi masko ves čas, razen med vadbo, poleg udeležencev pa naj bodo med vadbo prisotne samo osebe, ki morajo biti nujno prisotne za izvedbo vadbe, še priporoča NIJZ. Dodajajo, da mora biti medsebojna razdalja med udeleženci in trenerji, če gre za vrste športa s hitrimi gibi in veliko hitrostjo, tolikšna, da se prepreči kapljični prenos z ene osebe na drugo. 

Vadba v zaprtih prostorih

Skupina v zaprtih dvoranskih prostorih naj bo čim manjša, saj bo s tem možnost prenosa virusa manjša. Ker je pri kontaktnih rekreativnih športih in športih v dvojicah zaradi bližine možnost prenosa okužbe med udeleženci velika, NIJZ priporoča, da se te vrste rekreativnih športnih dejavnosti v zaprtih prostorih za zdaj še ne izvajajo, razen z individualnimi strankami. Priporočljivo je, da udeleženci uporabljajo vsak svoj športni rekvizit v največji možni meri, med individualno vadbo pa naj si jih med seboj ne izmenjujejo. Za pripravo rekvizitov so zadolženi izključno prisotni strokovni delavci, ki si morajo med vadbo roke večkrat umiti ali razkužiti. Po končani vadbi mora vsak udeleženec odnesti s športne površine in objekta vse osebne stvari in odpadno embalažo, strokovni delavci pa morajo pospraviti skupne rekvizite in jih ustrezno razkužiti. Očistiti in razkužiti je treba tudi tla objekta ter predmete in površine, ki se jih pogosto dotika. 

697dd783a193fe73a79e2f207e5c6d13
Adriana Gašpar
NIJZ odsvetuje vadbo v zaprtih prostorih.
NIJZ še priporoča, naj vsi udeleženci čim prej zapustijo športni objekt, prostore pa je treba redno in učinkovito zračiti, še posebej pred začetkom in po zaključku vsake vadbe, v največji možni meri naj se jih prezračuje tudi med vadbo. 

Čistiti in razkužiti je treba tudi tuše po vsakem uporabniku ter jih stalno zračiti, v kolikor to ni možno, NIJZ odsvetuje uporabo tušev. Čistiti in razkuževati je treba tudi garderobo po vsakem uporabnikov, osebe pa naj se gibljejo tako, da bo ves čas zagotovljena priporočena medosebna razdalja. Število oseb, ki se v sanitarnih prostorih lahko hkrati zadržuje, naj bo prilagojeno velikosti prostora, priporočeno je sicer, da v prostor vstopajo osebe posamično. 

športna-vadba ukrepi priporočila nijz