vestnik

Tatvine goriva: Brezplačno po črno zlato

ABE, 19. 8. 2018
Andrej Petelinšek
Nekateri točijo zastonj. Fotografija je simbolična. 
Aktualno

Največ tovrstnih kaznivih dejanj je ob avtocestah in večjih mestih. Zgodijo se tudi primeri, ko šoferji na črpalkah nehote pozabijo plačati gorivo, se pozneje vrnejo in račun poravnajo. 

V jutranjih poročilih operativno-komunikacijskega centra murskosoboške policijske uprave je precejkrat govora tudi o pojavu na bencinskih črpalkah, ko policisti obravnavajo primere, da nekdo z gorivom napolni rezervoar svojega avtomobila in odpelje, ne da bi plačal. O dveh takih primerih so poročali na praznično sredo in še o dveh v petek, 17. avgusta. Še posebej je teh primerov na črpalkah ob avtocesti, ko predvsem tujci natočijo gorivo in uidejo.
V akcijo z ukradeno tablico
Pobeglih voznikov ne zmoti niti to, da so navadno skoraj vsi kotički bencinskih servisov opremljeni z videonadzornim sistemom, ki skrbno posname vsako dogajanje. Prav zato, ker se na tatvino goriva nekateri dobro pripravijo. Največkrat se na bencinski servis pripeljejo z vozilom, na katerem so nameščene ukradene registrske tablice. »Kazniva dejanja tatvin registrskih tablic se praviloma pojavljajo pred izvršenimi kaznivimi dejanji tatvin goriv na bencinskih servisih. Storilci z njimi vozijo ukradena vozila in jih opremijo z ukradenimi registrskimi tablicami ali pri spremljanju takega prevoza, uporabljajo jih še pri spremljanju prevoza nelegalnih migrantov, pri prevažanju z vozilom na kraj storitve kaznivega dejanja, denimo vlom ali rop, in z njega,« je pojasnila Suzana Rauš s PUMS.


Na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS), kot je na naše poizvedovanje odgovorila tiskovna predstavnica Suzana Rauš, ne vodijo statistike, kolikrat na leto kdo stori goljufijo, ko namerno v svoj jekleni konjiček natoči gorivo in zbeži brez plačila, je pa teh dejanj vsaj 20 na leto. Za tatvino goriva zakonodaja predpisuje kazen do treh let zapora, če je vrednost ukradene stvari majhna, lahko kršitelja doleti denarna kazen ali zapor do enega leta. A kazni se navadno lahko izognejo vsi, ki so v zmedi ali kakšni drugi podobni okoliščini gorivo resnično pozabili plačati in nehote odpeljali dalje. Seveda le, če se vozniki kmalu vrnejo na bencinski servis in poravnajo račun.

4fa844c30435181d4bce05a2096d47b5
Igor Napast


Tudi na Petrolu so potrdili, da tatvine goriva za njih niso prav nič neobičajnega. V družbi opažajo, da se količina ukradenega goriva in število tatvin konstantno znižujeta, kar pripisujejo predvsem dobremu sodelovanju s policijo, tožilstvom in uspešnim sodnim postopkom. Vsako krajo prijavijo na pristojno policijsko postajo tako, da je kraja utemeljena z zapisnikom policijskepostaje. Obvezna priloga takšnega zapisnika pa je vedno posnetek varnostnih kamer, na katerem so zabeleženi vsi potrebni podatki – čas tatvine, registrska števila vozila in podobno.


Za tatvino goriva zakonodaja predpisuje kazen do treh let zapora, če je vrednost ukradene stvari majhna, lahko kršitelja doleti denarna kazen ali zapor do enega leta.

Delež naknadnih plačil, ko šoferji na črpalkah nehotepozabijo plačati gorivo, se pozneje vrnejo in račun poravnajo, je znaten. V teh primerih zoper voznika policisti represivno ne ukrepajo. Takrat se vsa zadeva, ki je bila predana pristojni policijski postaji, torej zapisnik in posnetek kamere, namreč enostavno prekliče.
temno gorivo tatovi črpalke