vestnik

Tedenska incidenca v pomurski regiji najnižja. Pri spremembah vladnega semaforja bo ključna vrnitev v šole

Vestnik, 7. 4. 2021
STA
Janez Poklukar
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je spregovoril ob današnjem svetovnem dnevu zdravja.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci uvodoma predstavila aktualne podatke o koronavirusu. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 629,2, v Pomurju 396. Tedenska incidenca na ravni državi znaša 296,4, v pomurski regiji pa 198,4. Pomurje je edina statistična regija, kjer je tedenska incidenca nižja od 200. 

Minister Poklukar je zdravstvene delavce nagovoril ob svetovnem dnevu zdravja. Letos so v ospredju neenakosti v zdravstvu, tematika pa poudarja doseganje najvišje ravni zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija poziva k spremljanju neenakosti v zdravstvu in k spremembam. Minister je dejal, da se je zdravje celotne populacije v zadnjem desetletju, do epidemija covida-19, precej izboljšalo, Slovenija pa se je tako uvrstila ob bok višje razvitim državam. To je po njegovih besedah tudi pomemben dosežek našega zdravstva. Je pa znano, da Slovenci dosegamo ravni zdravja v različni meri. 

Govornik je še dejal, da nas je covid-19 opomnil, da bolezen ne izbira po spolu, starosti, rasi in mu ni mar neenakosti med nami. Zahvalil se je vsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem za delo v epidemiji in tudi državljanom, ki so z upoštevanjem ukrepov pripomogli k temu, da je zdravstveni sistem zmogel obvladovati situacijo v bolnišnicah. 

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Ključno prizadevanje pri spremembah vladnega semafora sproščanja je, da se po zaključku zapore javnega življenja vzpostavi nazaj delovanje šole.

Poklukar se je v odgovorih na novinarska vprašanja dotaknil tudi sprememb vladnega semaforja za sproščanje. Pravi, da je ključno prizadevanje to, da se po zaključku zapore javnega življenja vzpostavi nazaj delovanje šole. Ostale stvari so še v razpravi, je dodal. Ministrstvo v sodelovanju z NIJZ v teh dneh tudi pripravlja podlago, film in infografike za samotestiranje učencev in dijakov. Za petek je načrtovan sestanek z ravnatelji srednjih šol, prihodnji teden še z ravnatelji osnovnih šol. Poklukar je še izrazil željo, da bi bila interesiranost za samotestiranje zadostna, saj bi bila to pomembna dodana vrednost. 

janez-poklukar svetovni-dan-zdravja