vestnik

(TEMA) Kadrovske štipendije so priložnost za delodajalce in mlade

Ines Baler, 14. 1. 2023
Arhiv podjetja Farmtech
Farmtech. Slika je simbolična.
Aktualno

V tem šolskem letu 36 štipendistov iz Pomurja. Obvezujoča poznejša zaposlitev ni nujno prednost.

Po podatkih Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije je bilo do sredine decembra za šolsko leto 2022/23 podeljenih 2059 kadrovskih štipendij, od tega 36 štipendistov prihaja iz pomurske regije. Podatka o tem, koliko podjetij iz naše regije je ponudilo kadrovske štipendije, sklad nima, je pa poudaril, da so te pomembne, ker si podjetja z njimi zagotovijo kader na  tistih področjih, kjer ga potrebujejo.

»Štipendist v času izobraževanja opravlja prakso v podjetju, tako se že prej seznani z organizacijo, delom v podjetju in je prehod v zaposlitev enostavnejši in hitrejši,« dodajajo. Za preteklo šolsko leto je bilo največ poročanih štipendij za programe gimnazija, strojni tehnik, elektrotehnik, strojništvo in tehnik mehatronike, kako je v aktualnem šolskem letu, pa še ni znano, delodajalci so morali poročila oddati do konca leta. 

roto, investicije, gospodarstvo
Roto
Roto. Slika je simbolična.

Eno od podjetij iz Pomurja, ki so za aktualno šolsko leto razpisala kadrovske štipendije, je ljutomerski Farmtech. Na naše poizvedovanje so odgovorili, da so od razpisanih šestih podelili le eno štipendijo za področje tehničnih poklicev, in sicer dijaku, ki obiskuje Srednjo poklicno in tehniško šolo Murska Sobota. Kadrovske štipendije ponujajo dijakom vseh letnikov. Največ zanimanja so zaznali za področje elektrotehnike, pogoj za podelitev kadrovske štipendije pa je bila obvezujoča poznejša zaposlitev štipendista. »Imamo občutek, da je v trenutnih razmerah to bolj omejitev kot prednost, saj je mladim pomembnejša svoboda in se ne želijo zavezati enemu delodajalcu. Tako ohranjajo več priložnosti na trgu dela. To je popolnoma neizogibno in razumljivo,« pojasnjujejo v podjetju in dodajajo, da zaradi tega pada zanimanje. Višina štipendije, ki jo ponuja Farmtech, se giblje od 200 do 250 evrov bruto. 

Kadrovske štipendije v podjetju vidijo kot obojestransko priložnost. »Vsekakor želimo pritegniti mlajši kader, mu ponuditi možnost opravljanja prakse in počitniškega dela ter tudi poznejšo zaposlitev, saj smo prepričani, da tako pridobijo znanje, prepotrebne delovne navade in izkušnje ter obenem podrobneje spoznajo proizvodnjo in procese.« Dijake strokovnih programov s področja tehnike vabijo, da jim pošljejo vloge za kadrovsko štipendijo, saj jih bodo obravnavali še tudi med šolskim letom. »Želimo si tudi več proaktivnosti in sodelovanja s šolami. Veseli bomo zanimanja za obisk našega podjetja in predstavitve iz prve roke, s pomočjo katerega bodo mladi lažje sprejemali karierne odločitve,« še pravijo v Farmtechu. 

Prijave še zbirajo

Kadrovske štipendije ponuja tudi podjetje Roto, kjer pravijo, da so letošnji štipendisti predvsem študenti programov naravoslovja in tehnike. »Število štipendij vsako leto prilagajamo glede na prijave in potrebe po kadrih. Še vedno zbiramo prijave za srednješolce tehničnih smeri, in sicer do 31. januarja 2023.« Štipendije so razpisali za srednješolske smeri mehatronik, orodjar, strojni tehnik, elektrotehnik in avtoserviser. Ker prijavni postopek še poteka, težko ocenijo, za katere programe bo največ interesa, so pa poudarili, da je splošno pomanjkanje orodjarjev, zato predvidevajo, da so ti trenutno najbolj iskani.

V podjetju so še poudarili, da že vrsto let sodelujejo s Pomursko izobraževalno fundacijo in prek te štipendirajo nadarjene študente iz lokalnega okolja. Letos štipendirajo tudi informatike, saj skupino Roto razvijajo v smeri pametnih tovarn, da bi z uvajanjem informacijskih rešitev za podporo proizvodnje, digitalni razvoj na področju optimizacije proizvodnje, pametne avtomatizacije, vitke proizvodnje, robotike, optimizacije procesov in z uvajanjem rešitev industrije 4.0 lahko ohranili vodilno vlogo na trgu. 

V Rotu opažajo, da se vpis v programe deficitarnih poklicev povečuje, tudi sami sodelujejo s številnimi srednjimi šolami in fakultetami. Ponujajo praktično izobraževanje, somentorstvo pri zaključnih nalogah in donacije raziskovalne opreme. »Tako smo donirali srednjim šolam in fakultetam pilotne čistilne naprave, robota in drugo strojno opremo.« Višina kadrovske štipendije pri njih je odvisna od letnika vpisa, so pa dodali še, da dodatno nagrajujejo sodelovanje pri posebnih projektih ali izjemne dosežke. Veseli jih, da si mladi Pomurci želijo zaposlitve v lokalnem okolju, kar potrjuje tudi dejstvo, da je povprečna starost njihove ekipe 34 let. Vse dosedanje štipendiste so zaposlili, kadrovske štipendije pa vidijo kot pomembne za pridobivanje novih kadrov in za spoznavanje. »Predvsem pa delodajalec da štipendistu priložnost zaposlitve po končanem izobraževanju in s tem neko socialno varnost, ki je drugače ne bi imel.« Študentom in dijakom tehničnih smeri Roto ponuja tudi sodelovanje v razvojnih projektih. »Imamo lasten laboratorij in razvojni oddelek, kjer tudi projektiramo tehnologije čiščenja odpadne vode, procesne tehnologije predelave in reciklaže polimerov, izdelujemo krmilja in programsko opremo.« 

Vanesa Jaušovec
Za preteklo šolsko leto je bilo največ štipendij za programe gimnazija, strojni tehnik, elektrotehnik, strojništvo in tehnik mehatronike.
štipendije služba šolanje