vestnik

(Terme 3000) Uresničujejo se črne napovedi. Veliko zaposlenih odšlo, vzroka sta slaba plača in slabe delovne razmere

A. Nana Rituper Rodež, 18. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
»Če sem nekoč z veseljem hodila v službo, je danes drugače, ker nisem več mogla gledati, kaj se dogaja in kako se uničuje, kar se je gradilo desetletja. Nekaj let pred upokojitvijo sem raje dala odpoved,« pove ena od nekdanjih zaposlenih v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, ki želi ostati neimenovana.
Aktualno

Novih delavcev ni, zato delo razdelijo med preostale

»Če sem nekoč z veseljem hodila v službo, je danes drugače, ker nisem več mogla gledati, kaj se dogaja in kako se uničuje, kar se je gradilo desetletja. Nekaj let pred upokojitvijo sem raje dala odpoved,« pove ena od nekdanjih zaposlenih v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, ki želi ostati neimenovana. Ni edina, saj se odpovedi v zadnjih mesecih po naših podatkih kar vrstijo. Drug sogovornik, ki si je že poiskal novo službo, doda, da so vzroki za odhode slabe plače in – ker denar ni vse – tudi slabe delovne razmere. »Novih delavcev ni. Delo, ki ga je treba opraviti, pa se razdeli med tiste, ki so ostali. Eden zdaj dela za dva ali celo tri, pri plači pa se to ne pozna kaj dosti.« Že pred leti so zaposleni v Termah 3000 opozarjali na slabe razmere in nizke plače, zdaj pa so se črne napovedi o množičnih odhodih v tujino in na bolje plačana mesta začele uresničevati.  

»Veliko zaposlenih je odšlo v zadnjih mesecih. Čez poletje, lahko bi rekel, kakšnih 30, morda 40 ljudi, še nekaj jih je tik pred tem, da odidejo,« pravi naš sogovornik. Odhajajo gostinski delavci pa tudi vzdrževalci in reševalci iz vode. Podobna situacija je domnevno pri sobaricah, čistilkah, vzdrževalcih golfskega igrišča in zunanje okolice, ki izvajajo storitve pod družbo Samsic.  

Starejši ostajajo, mladi ne 

»Gostinci so veliko odsotni od doma, delajo ves dan, zvečer, nadure, deljeni delovni čas. Nekateri v najvišji sezoni delajo neprekinjeno tudi po 14 dni. Nekaj časa še gre, ko ti pride čez glavo, imaš samo dve opciji, ali trpiš ali si iščeš novo priložnost. V tem trenutku je sreča, da je služb ogromno,« pravi naš sogovornik. Starejši kader večinoma ostaja, mladi pa odidejo. Veliko v Avstrijo. 

Ne samo skupina Sava, celotna turistična dejavnost ima težave s kadri. Težava je, ker se tisti, ki so odšli v času epidemije, niso vrnili. Delodajalci so bili vajeni, da so kader hitro nadomestili, vsaj za prvo silo, zdaj pa še delavcev z območja nekdanje Jugoslavije ni več, nam še opiše aktualne razmere. Delavci v turizmu so podcenjeni, slabo plačani, zato ne dobijo novih, obstoječi pa morajo delati še več. Naš sogovornik pravi tudi: »Dodatki za nedeljsko in praznično delo se obračunavajo na nizko bruto plačo. Zaradi tega je marsikdo prikrajšan še za tistih nekaj deset evrov na mesec. Pri naših plačah je 50 evrov veliko. Jaz s potnimi stroški dobim tako plačo, da je za položnice, najemnino in življenje odločno premalo. Plača mi več ne zagotavlja dostojnega življenja, zato grem,« razlaga sogovornik. Delno krivi državo, saj je sramota, kot pravi, da nekdo v 21. stoletju v državi Evropske unije dela polni delovni čas in ne more preživeti meseca, kaj šele da bi kaj privarčeval.

terme-3000, terme, kopališče, bazen, tobogan, ležalnik
Vanesa Jaušovec
Celotna turistična dejavnost ima težave s kadri.

Vodstvo v Termah 3000 je plače korigiralo s stimulacijami, vendar tega niso bili deležni vsi zaposleni. »Naj poudarim, da težav z nadrejenimi nismo imeli. Bili so razumevajoči, trudili so se in opozarjali, da želijo več kadra, da bi lahko delo organizirali tako, da ne izčrpavajo svojih zaposlenih. Tudi marsikdo od vodilnih je dal odpoved. Problem je uprava v Ljubljani, ki gleda samo na številke. S svojo držo kažejo, da ne razumejo zaposlenih in nimajo odnosa do tega zdravilišča, ki nam tako veliko pomeni,« še pove sogovornik, ki je večino delovne dobe nabral v Moravskih Toplicah, zdaj pa odhaja z upanjem, da se nekoč vrne. 

terme-3000, terme, kopališče, bazen, tobogan, ležalnik
Vanesa Jaušovec
Ne samo skupina Sava, celotna turistična dejavnost ima težave s kadri.

Nadomestili so jih 

Na vprašanje glede razmer v podjetju, plač, nagrajevanja, fluktuacije kadrov ter nezadovoljstva zaposlenih so nam iz službe za odnose z javnostmi Save Turizma odgovorili, da se celotna turistična panoga v Sloveniji in Evropi spopada z izzivi pridobivanja turističnega in gostinskega kadra, zaradi covida pa je bila med najbolj prizadetimi. »Sami smo uspeli odhode zaposlenih v veliki meri nadomestiti, največ pa jih primanjkuje na področju gostinstva in hotelirstva. V naši družbi verjamemo, da smo postavili dobro osnovo, da obdržimo in privabimo nove kadre. Razlog, zakaj sodelavci k nam pridejo oziroma ostanejo, je v stabilnosti podjetja, da niti v časih pandemije nismo odpuščali, ampak smo ga izkoristili za izobraževanja in prenove. Izboljšali smo plače, izplačali smo enega izmed najvišjih regresov v turizmu, izplačujemo dodatke na zahtevna delovna mesta in dodatke za nadure, smo razvojno naravnani. Ocenjujemo, da sta stabilnost zaposlitve in možnost razvoja kadrov ključni pri odločitvah za zaposlitev v našem podjetju. Glede reševanja vprašanj zaposlenih pa ima uprava redne sestanke s sindikati. Naslednji bo ta mesec, tu pa skupaj pregledajo odprte zadeve in iščejo ustrezne rešitve v duhu obojestranskega sodelovanja.«

Kaj pravi sindikat 

Predsednik Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Kristijan Lasbaher je za Vestnik povedal, da je preveril, kaj se dogaja, in da so mu v Termah 3000 zagotovili, da je vse po predpisih. Delavci ne presegajo zakonskih norm in imajo pravico do počitka. »Kaj je res in kaj ne, težko sodimo, dejstvo je, da gre za poklice v dejavnosti, kjer imajo zelo nizke plače. Delovni pogoji so zelo zahtevni, vsi pa se soočajo s pomanjkanjem kadra. Delamo na tem, da se pogoji in plače izboljšajo. Končno so nam prisluhnili na gospodarskem ministrstvu, pogovarjamo se tudi na ministrstvu za delo. Že naslednji mesec začnemo priprave za ukrepanje glede izboljšanja plač in delovnih pogojev. Naj poudarim, da smo v sindikatu zelo naklonjeni elektronskemu evidentiranju delovnega časa, da bo jasno razvidno, koliko kdo dela, ter predlogu, da se božičnica izplača vsem zaposlenim.«

terme-3000 odpovedi odhodi-zaposlenih