vestnik

Tine Novak: "Najprej z zgledom spremeniti prekomerno naelektreni družbeni sentiment"

Rok Šavel, 11. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Tine Novak je po skorajda dveh tednih od volitev in med igranjem skvoša izvedel, da bo poslanec.
Aktualno

V državnem zboru bo v petek potrjenih 90 poslanskih mandatov, med njimi tudi sedem mandatov poslancev iz Pomurja. Tine Novak je na informacijo o izvolitvi zaradi programske napake čakal skoraj dva tedna.

Kot smo že poročali, je Državna volilna komisija zaradi ugotovljene in posledično odpravljene programske napake ob uradni potrditvi volilnega izida spremenila usodo šestih oseb. Uradni rezultati volitev so namreč spremenili po dva mandata pri Gibanju Svoboda in SDS in po enega pri NSi in Levici. V stranki, ki bo imela rekordno število poslancev, 41, sta se tako morala posloviti od poslanskega stolčka, še preden sta ga res zasedla, Tomaž Lah in Jurij Lep, mandat pa sta prejela Franc Props in Tine Novak. Z navedenim preobratom, ki je marsikoga začudil, je Pomurje dobilo poslanca več, saj je Tine Novak kandidiral v volilnem okraju Murska Sobota 2, kjer je tudi zbral največ, 5329 glasov oziroma 31,92-odstotni delež glasov. V klubu pomurskih poslancev se bo pridružil kolegicama Veri Granfol in Sari Žibrat ter Damijanu Zrimu, Janezu Magyarju, Jožefu Horvatu in poslancu madžarske narodne skupnosti Ferencu Horvathu. Odprt ostaja morebiten status pomurskega poslanca Darka Krajnca, ki živi v naselju Pince-Marof, a je bil izvoljen v volilnem okraju Pesnica. Sam je za Vestnik.si že povedal, da bi bil z veseljem del poslanskega kluba z najdaljšo tradicijo, če bi ga seveda preostali želeli v svojih vrstah.


Komunikacija na družbenih omrežjih Ahilova peta naše družbe


V državni zbor se tako seli tudi 34-letni pravnik iz Murske Sobote, ki je doslej deloval kot koordinator na Razvojnem centru Murska Sobota. Kot pravi Novak, ga je informacija o izvolitvi dosegla med igranjem skvoša z bratom, bližina lokalne gostilne pa je omogočila takojšnjo, a odgovorno proslavitev uspeha.

"Iskreno mi je žal za moja kolega, ki sta se znašla na napačni strani volilnega količnika, vendar količnik ne bi bi količnik, če ne bi nekomu dal, nekomu pa vzel. Tokrat je dal pač meni, s tem pa je Pomurju zagotovil dodaten mandat v državnem zboru. Kakor sem informiran iz medijev, je sedaj napaka v programski opremi odpravljena, tako da je v prihodnje drama glede štetja mandatov prihranjena tako volivcem kakor kandidatom. Najprej bomo morali tako novi poslanci kakor nova vlada spremeniti prekomerno naelektreni družbeni sentiment. Kako? Z zgledom. S tem ciljam predvsem na komunikacijo, še zlasti na tisto na družbenih omrežjih, ki postaja Ahilova peta naše družbe. Nato bodo sledili tudi drugi ukrepi," je pojasnil svoje občutke ob "pozni" izvolitvi in tudi napovedal, kaj meni, da je prioriteta v novem sklicu državnega zbora.

pomurski-poslanci tine-novak državni-zbor volitve-2022