vestnik

Vstopamo v peti val epidemije. Zaradi prevelikega števila obolelih se lahko zgodi popolno zaprtje države

Vestnik.si, 5. 1. 2022
Jure Zauneker
Zaradi čedalje slabših epidemičnih razmer bo vlada v prihodnjih dneh odločala o morebitnih zaostritvah ukrepov. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec sta o epidemioloških razmerah spregovorila na novinarski konferenci. Zaradi čedalje slabših epidemičnih razmer bo vlada v prihodnjih dneh odločala o morebitnih zaostritvah ukrepov.

“Opažamo strm porast števila okužb. Verjetno že prevladuje različica omikron,” je uvodoma nanizal minister za zdravje Janez Poklukar. Ena oseba okužena z različico omikronom je hospitaliziranih, skupno pa se v bolnišnicah zdravi 542 ljudi, od tega 160 na intenzivni negi. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 22 let, na intenzivnem pa 21 let.

Sicer so več kot štiri tisoč okužb nazadnje potrdili 16. novembra, in sicer 4.283. Še nekoliko več jih je bilo zabeleženih 3. in 9. novembra. “ Tisto, kar me kot ministra skrbi, da slovenske bolnišnice v peti val vstopajo zelo obremenjene,” je dodal Poklukar. “Lahko se zgodi, da bomo imeli v določenem trenutku 400 tisoč obolelih in napotenih v karanteno, kar lahko predstavlja težavo za delovanje vseh služb,” je še opozoril.

Janez Poklukar
Bobo
Janez Poklukar

Poudaril je, da je slovensko zdravstvo med četrtim valom pripravilo daleč največ intenzivnih postelj na milijon prebivalcev v Evropski uniji. Kar okoli dvakrat več kot kdorkoli drug. Podobno je ob vstopu v peti val tudi zasedenost bolnišnic najvišja v EU. Tudi stopnja smrtnosti glede na precepljenost je po Poklukarjevih podatkih v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU ugodna, kljub nizki precepljenosti.

Omikron se sicer razlikuje od delte in prejšnjih različic. Najpogostejši simptomi obolelih so boleče in razdraženo grlo, kašelj, zamašen nos in izcedek iz nosu ter utrujenost, tudi močno znojenje, posebej ponoči, poleg tega pa še glavobol, trebušni krči, bruhanje in driska. V nasprotju s starejšimi različicami oboleli ne poročajo o izgubi voha in okusa. 

UKREPI:

Predlaga organizacijo dela v skupinah, ki se ne bi srečevale. Sočasno bi lahko imeli tudi stotisoče okuženih v karanteni, kar postavlja vprašanje kritične mase za delovanje družbe.

Med ukrepi je kot najpomembnejšega znova izpostavil cepljenje. Tudi proti gripi. Pomebno je omejevanje stikov in ohranjanje mehurčkov. Še posebno pomembno je delo od doma, stike na delovnem mestu je potrebno maksimalno zamejiti. Maksimalno se je potrebno izogibati tudi gneči. V lokalih, prodajalnah, drugod. Dosledno je potrebno izvajati nadzor pogoja PCT tudi na smučiščih. 

Nam grozi popolno zaprtje?

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je dejal, da se s takšno situacijo v svoji karieri še ni srečal. Opozoril je, da se nam lahko zgodi popolno zaprtje oziroma lockdown. “V določenem trenutku bi lahko imeli preveliko število okuženih, ki morda vsi ne bodo potrebovali hospitalizacije, zdravljenja ali obiska zdravnika, bodo pa umaknjeni iz delovnih procesov,” je dejal. Izpostavil je, da rabimo intenzivne enote za vse bolezni, ne le za covid. “Edina možnost, ki jo trenutno imamo, je cepljenje. Cepivo ni optimalno za omikron, dejstvo pa je, da je to edina zaščita,” je še dodal Petrovec.

Morebitnemu jemanju vzorcev za testiranje iz žrela namesto iz nosu ni naklonjen, saj o njem v povezani z omikronom še ni dovolj znanega. Možno bi ga bilo uveljaviti le v kombinaciji z aktualnim jemanjem vzorcev iz nosu.

STA
Miroslav Petrovec je opozoril, da se nam lahko zgodi popolno zaprtje oziroma lockdown.
tiskovna-konferenca minister-za-zdravje janez-poklukar inštitut-za-mikrobiologijo dragan-petrovec