vestnik

S ponedeljkom dovoljeno zbiranje do 100 oseb na shodih

Vestnik, 16. 4. 2021
Jure Zauneker
Od ponedeljka bo ob upoštevanju epidemioloških ukrepov na shodih dovoljeno zbiranje do 100 oseb.
Aktualno

Ustavno sodišče je včeraj začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. Zaradi te odločitve bo od ponedeljka ob upoštevanju epidemioloških ukrepov na shodih dovoljeno zbiranje do 100 oseb, je sporočil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ustavno sodišče je vladi naložilo, naj prepoved v sedmih dneh uredi na novo, pri tem pa upošteva pomen shodov za delovanje demokratične države. Hojs je med drugim dejal, da je vse, kar je vlada storila v tem času omejevanja okoli shodov in prireditev, porok in ostalih slavij, služilo zgolj enemu interesu, in ta je, da v največji meri zajezimo medsebojna druženja in tako preprečimo širjenje virusa.

V nadaljevanju je dejal, da se glede na odločitev ustavnega sodišča dovoljuje zbiranje ljudi na organiziranih shodih, skladno z zakonom. Shodi so torej dovoljeni, v kolikor se organizirajo v zaprtih prostorih do ene osebe na 30 kvadratnih metrov.  Podobna zadeva je za shode, ki se bodo organizirali na prostem. Tam je omejitev ena oseba na 10 kvadratnih metrov, v kolikor so to osebe iz istega gospodinjstva je oseb lahko več. Zgornja številka omejitve pa je 100. Pri tem mora biti medsebojna razdalja več kot 1,5 metra. Vlada se je odločila, da bo novi predlog sprejela v popoldanskih urah. Skladno z odločitvijo ustavnega sodišča pa bo novi odlok začel veljati v ponedeljek ob 00.00 uri, je še dejal Hojs.

STA
Aleš Hojs
aleš-hojs tiskovka shodi zborovanja ustavno-sodišče