vestnik

Tlakovanje Gomboc: Naprej, a z majhnimi koraki

Damjana Nemeš, 3. 4. 2021
Osebni arhiv
Podjetje, ki danes zaposluje trinajst ljudi, je ustanovil Alojz Gomboc (prvi z leve v prvi vrsti), pri tem mu je bila v veliko pomoč žena Marija (stoji poleg), ki je hčerki Marijani in njenemu možu Jožetu (stojita poleg Marije v prvi vrsti) pomagala tudi pri vzgoji otrok Urške (stoji med Marijo in Marijano), Nejca (stoji pri Urški na levi) in Maše (poleg Jožeta).
Aktualno

V podjetju Tlakovanje Gomboc, ki je lani praznovalo 40 let delovanja, je zaposlenih trinajst ljudi. V posel se vključuje tudi hčerka Urška, ki jih žene naprej.

Pred 41 leti je Alojz Gomboc z ženo Marijo v Murskih Črncih ustanovil podjetje za urejanje in vzdrževanje okolice Tlakovanje Gomboc. Pred tem je sedem let nabiral delovne izkušnje v Nemčiji. Prva dejavnost podjetja, v katerem je imel sprva enega zaposlenega, je bilo polaganje keramičnih ploščič, kasneje je temu dodal še nizko gradnjo. »Po koncu srednje vrtnarske šole sem se s sedemnajstimi leti tudi sama zaposlila v domačem podjetju, vodenje tega pa sem od očeta Alojza prevzela leta 2011,« pove sedanja direktorica Marijana Bencak. V podjetju se ukvarjajo z nizko gradnjo, kar med drugim vključuje tlakovanje, gradnjo kanalizacij in bazenov, postavljanje panelnih ograj in zidanje okrasnih kamnitih ograj. Njihove stranke so tako podjetja in občine kot tudi fizične osebe. »Že 25 let sodelujemo s podjetjem Pomgrad, vrsto let tudi s Cestnim podjetjem Murska Sobota in Legartisom. Veliko dela opravimo za cankovsko in tišinsko občino, tudi sicer so naše stranke večinoma iz Pomurja.«

tlakovanje-gomboc, murski-črnci
Osebni arhiv
Trendi pri urejanju okolice se bistveno niso spremenili, se pa stranke odločajo za tlakovce večjih formatov.

Pristni odnosi z zaposlenimi


Podjetje je imelo do leta 2010, ko se je začela gospodarska kriza, ki je vplivala tudi na njihovo poslovanje, tudi 25 zaposlenih, sedaj jih je z direktorico trinajst. »Leta 2008 je tudi mož Jože pustil službo na policiji in se v podjetju zaposlil kot delovodja na gradbišču. Poleg njega imamo še deset delavcev, pri organizaciji dela, urejanju dokumentacije, pripravi izmer, predračunov, obračunov, plač ter risanju idejnih načrtov pa mi pomaga tudi hčerka Urška,« pojasnjuje Bencakova. Urška Bencak, ki je študentka zadnjega letnika ekonomije, smer finance in bančništvo, je v podjetje vpeta že vse od konca osnovne šole. »Takrat sem pomagala le v šolskih počitnicah, od začetka študija pa pomagam vedno, ko imam čas. Zelo rada se učim od mame in očeta, vsekakor želim v prihodnosti prevzeti vodenje podjetja,« pravi. Čeprav kot otrok ni bila navdušena nad tem, da oče in mama zaradi podjetja nista imela veliko časa zanjo, sestro Mašo in brata Nejca, je delo v domačem podjetju vzljubila do te mere, da si službovanja drugod ne predstavlja. Pravi, da v podjetju vlada prijateljsko vzdušje, saj se zaposleni z vodstvom zelo dobro razumejo. »Zaposleni spoštujejo mamo in očeta. Imamo res srečo, da so zelo samostojni in odgovorni, zato jim lahko brez skrbi zaupamo.« Ker se Bencakovi zavedajo, da brez zaposlenih njihovo podjetje ne bi bilo tako uspešno in se ne bi tako dolgo obdržalo na trgu, veliko vlagajo v njihova izobraževanja in usposabljanja. »K nam so prišli zaposleni, ki so imeli le osnovno- ali srednješolsko izobrazbo, nihče pa ni bil gradbenik. Zato poskrbimo, da se pri nas priučijo posla. Nekateri zaposleni so pri nas že skoraj trideset let, tako so se imeli priložnost učiti tudi od mojega očeta, ki ga še sedaj včasih pokličemo na pomoč, kadar imamo na gradbišču kakšne težave,« razlaga direktorica podjetja, ki se tudi sama skoraj vsakodnevno odpravi na teren z zaposlenimi ali pa za stranke opravlja svetovanja. »Strankam veliko pomenijo idejni načrti, saj si lažje predstavljajo, kakšna bo njihova okolica po opravljenem delu. Za svetovanje strankam si res vzamemo čas.« Trendi v urejanju okolice se v letih, odkar podjetje deluje, niso dosti spreminjali, ljudje se ne odločajo za ekstremne posege ali nenavadne podobe, se pa čedalje bolj odločajo za polaganje večjih tlakovcev. »V zadnjih dveh letih narašča tudi zanimanje za domače bazene.«

Pomurski trg jim je dovolj

Povpraševanje po storitvah urejanja okolice je bilo tudi v preteklem letu, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, veliko. Kot sta pojasnili sogovornici, je ta čas nekoliko vplival na njihovo poslovanje, vendar jim dela ni zmanjkalo. Od 25. oktobra lani do 15. marca letos zaradi ukrepov niso delali pri zasebnih strankah, so pa opravili več dela za podjetja. »Zanimivo je, da se ljudje kljub finančni stiski, ki je zaradi razmer nastala, vse več odločajo za urejanje okolice. Tudi zaradi tega imamo delo zagotovljeno vsaj do letošnjega julija oziroma avgusta.« Kljub temu da jim posla ne primanjkuje, o širitvi dejavnosti in povečanju števila zaposlenih ne razmišljajo. »Ne vemo, kaj bo čez leto ali dve, zato se ne želimo prenagliti. Tudi o tujini ne razmišljamo, saj imamo tu dovolj dela. Dokler bo tako, nam to zadostuje. Je pa dobro, da ima hčerka vedno nove ideje in nas sili v napredek,« poudarja Marijana Bencak. S hčerko sta navdušeni nad prenovo starejših hiš, zato je to ena od vizij razvoja podjetja v prihodnje. »Stagnirali gotovo ne bomo, bomo pa stopali naprej z majhnimi koraki,« je še dodala Urška Bencak.  

Osebni arhiv
Svetovanje strankam vključuje tudi pripravo idejnega načrta, s katerim dobijo boljšo predstavo o končnem videzu okolice.
tlakovanje-gomboc podjetje korona