vestnik

Toliko pomurskih maturantov danes prejelo prvi odmerek cepiva proti covidu-19

A. N. R. R., 23. 4. 2021
Aleš Cipot
Na ministrstvu za zdravje dodatnega termina za cepljenje maturantov spomladi ne predvidevajo.
Aktualno

Časovnica izvajanja mature se ni spremenila, maturanti pa so v strategiji cepljenja uvrščeni v prednostno skupino

Letošnja matura je tik pred vrati, esej iz maternega jezika bodo maturanti pisali 4. maja. Priprave na zrelostni izpit so za maturante vedno zahtevno in napeto obdobje, letos pa se morajo ob tem ubadati še z drugimi vprašanji, povezanimi z epidemijo in negotovimi okoliščinami. Časovnica izvajanja mature se ni spremenila, je pa vlada maturante v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 uvrstila v prednostno skupino. Da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali za maturo, so v vladi pojasnili svojo odločitev, medtem ko se posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ ni strinjala z uvrstitvijo maturantov v prednostno skupino. Za premislek, ali se bodo odločili za cepljenje ali ne, so imeli maturanti štiri dni časa.

V Sloveniji je letos okoli 18 tisoč maturantov, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in tistih zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Cepljeni bodo s cepivom AstraZenece, mlajši od 18 let, takih je 47, pa s cepivom Pfizer-Biontecha. Število odmerkov cepiva, ki so jih v ta namen naročili cepilni centri, pa ni nujno enako številu prijavljenih maturantov na cepljenje, ker ga nekateri imajo v zalogi, so še pojasnili pri NIJZ.

Kakšen je bil odziv pomurskih maturantov?

V ambulanti za cepljenje proti covidu-19 v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota so zbrali 60 prijav, gre za maturante, ki po kraju bivanja spadajo v ta center, je povedala direktorica ZD Edith Žižek Sapač. Prijave so sprva zbirali v cepilnih centrih, kot je bilo naročeno, poleg tega so kasneje sezname poslale tudi posamezne srednje šole. Zbiranje po šolah je bolj smiselno, pove Žižek Sapačeva, saj imajo šole podatke, kdo so maturanti, sami pa tega ne morejo kar tako preverjati. Cepljenje bo pri njih potekalo v soboto, da različne skupine pri tem ne bi prihajale v stik.

29c00b093c74e27bc0c1b9f77215e068
Nataša Juhnov
V ambulanti za cepljenje proti covidu-19 v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota so zbrali 60 prijav.

V ZD Ljutomer so za cepljenje zbrali 42 prijav maturantov, od tega so jim z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer poslali seznam 36 maturantov, kar je tretjina vseh. Kot nam je povedala Renata Škrget, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege, dodatnega cepiva za cepljenje maturantov niso naročili, saj imajo v zalogi še neporabljene odmerke cepiva AstraZenece, ki ga mnogi odklanjajo. V cepilnem centru ZD Lendava se je za cepljenje odločilo 11 maturantov z lendavskega konca, v gornjeradgonskem cepilnem centru pa so zbrali 12 prijav za cepljenje.

a5555083772fe84d4fac26560b21265d
Majda Horvat
V cepilnem centru ZD Lendava se je za cepljenje odločilo 11 maturantov z lendavskega konca.

Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da bo cepljenje maturantov, kar naj bi bila skupna pobuda zdravstva in šolstva, prispevalo k normalizaciji življenja in maturantom omogočilo, da se bodo bolj neobremenjeno, kolikor se v teh okoliščinah da, pripravljali za maturo. Povedali so še, da dodatnega termina za cepljenje spomladi ne predvidevajo.

cepljenje dijaki maturanti