vestnik

Tolikšen regres bodo izplačali v nekaterih pomurskih podjetjih

Timotej Milanov, 4. 6. 2019
Nataša Juhnov
Zaposlenim v Arcontu se letos obeta visok regres. 
Aktualno

V radgonskem Arcontu bodo v celoti izkoristili spremenjeno zakonodajo in delavcem izplačali 1730 evrov regresa

Na predlog vlade Marjana Šarca je konec aprila državni zbor potrdil spremembi zakona o dohodnini ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerima je dosegel, da od regresa za letni dopust v višini povprečne plače ne bo treba obračunati dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Kar pomeni, da bodo dobili delavci v celoti izplačan znesek, ki bi bil sicer še obdavčen. »Država se s tem ukrepom odpoveduje prihodkom v korist ljudi in podjetij,« so takrat sporočili s finančnega ministrstva. Regres, ki ga morajo delodajalci za tekoče leto izplačati do prvega julija, pa mora biti po določbah zakona o delovnih razmerjih izplačan najmanj v višini minimalne plače, ki v Sloveniji znaša 887 evrov, medtem ko povprečna bruto plača v državi znaša okoli 1700 evrov.


V tem razponu se bodo gibali tudi izplačani zneski letošnjega regresa. Tisti, ki so letos regres že prejeli, bodo dobili vrnjeno že plačano akontacijo dohodnine in preveč obračunane prispevke za socialno varnost. Tudi v sindikatih so izrazili pričakovanje, da bodo letos delodajalci zaposlenim izplačali višji regres kot v preteklih letih. »Sami so povedali, da bi dali delavcem več, če bi država pobrala manj, zdaj imajo priložnost, da to tudi dokažejo,« je ob prvomajski proslavi v Murski Soboti povedal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko.

Pavlinjek: Naj denar raje dobijo ljudje

V radgonskem Arcontu, ki je v večinski lasti avstrijskega Containexa, ta je del skupine Walter Group, so se odločili, da bodo v celoti izkoristili spremembo zakonodaje in delavcem letos izplačali okoli 1730 evrov regresa. Po besedah člana uprave Mirana Fujsa zakonske spremembe, ki so to omogočile, v družbi zelo pozitivno ocenjujejo: »S tem je država pomagala, da dobijo vsi zaposleni bistveno več kot v preteklosti. Zagotovo je to dobra motivacija tudi za naše zaposlene.« Fujs dodaja, da si želijo, da bi lahko na enak način zaposlenim izplačali tudi nagrade iz poslovanja ob koncu poslovnega leta. Pri tem sicer že obstaja olajšava. »Kljub temu bi želeli, da bi bilo to urejeno enako kot pri regresu, ki je popolnoma oproščen plačila prispevkov in davkov,« pove. Tudi v Pomgradu podpirajo spremembe na področju izplačila regresa, saj bodo tako, pravijo, delavci dobili več, sami pa se že ves čas zavzemajo za nižje obdavčitve v gospodarstvu. O točnem znesku regresa v družbi v tem trenutku še ne govorijo, dodajajo pa, da si podobnih ukrepov želijo tudi na področju plač, predvsem za delavce z najnižjimi dohodki. V družbi Roto bodo po besedah lastnika Štefana Pavlinjeka letos izplačali 900 evrov regresa, potezo vlade pa podpirajo. »Vse tovrstne ukrepe podpiramo, saj je država najslabši lastnik, naj denar raje dobijo ljudje, ki bodo tako bolj zadovoljni.«
regres gospodarstvo pomgrad Arcont Radgona